Dětská hřiště v havarijním stavu. Přerov jich zlikviduje dvanáct

Události v regionech (Ostrava)

Přerovská radnice se rozhodla zlikvidovat dvanáct dětských hřišť. Jsou v havarijním stavu a pro děti nejsou bezpečná. Na jaře uvolněné plochy zatravní a peníze investuje do těch, která má smysl opravovat. Některá sloužila i padesát let.

Pamětníci vzpomínají, jak hřiště pro děti stavěli vlastníma rukama. Některá jsou až z šedesátých let. S demolicí ale nemají problém. „Dosloužilo to už dávno. Co s tím jiného?“ říká například Vladimír Mánek z Přerova.

Dětská hřiště podléhají přísným bezpečnostním normám. Podle odhadů jich je ale až třetina nevyhovující. Některá jiná města to začala řešit již před lety. Například krnovská radnice zrušila v roce 2008 patnáct zdevastovaných hřišť, v Uherském Hradišti jich zaniklo jedenáct.

Likvidace starých hřišť v Přerově
Zdroj: ČT24

Obyvatelé většinou nejsou proti, protože rezavé kolotoče a skluzavky stejně děti nelákají. Doby, kdy si houfně chodili hrát „za barák“, jsou pryč. „Nikdy jsem sem s dětmi nechodila. Už to bylo staré a škaredé, navíc se tady scházely starší děti,“ uvedla Monika Malá z Přerova.

Tucet starých hřišť zmizí z Přerova do konce ledna. Na jaře je má nahradit nová tráva. „Vyčlenili jsme asi milion korun na opravy hřišť, která zachováme,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.