Teplice lemují ruiny. Jedné se město zbaví

Rozpadlé učiliště přestane strašit Teplické, město ho asi zbourá (zdroj: ČT24)

I po nedávném zbourání zimního stadionu hyzdí Teplice několik ruin. Radnice nyní zakoupila jednu z nich – bývalé železniční učiliště, které stojí uprostřed lidnatého sídliště a obývají ho bezdomovci. Město areál buď zakonzervuje, nebo budovy zbourá. Další rozpadající se budovy ale chátrají dál. Pokusy města odkoupit je podobně jako staré učiliště neuspěly.

Bývalé železniční učiliště stojí uprostřed sídliště Trnovany. Obyvatelé blízkých domů se ruiny obávají. Obývají ji totiž bezdomovci a narkomani, kteří jsou podle místních agresivní. „Sám jsem byl několikrát napaden,“ uvedl místní obyvatel Rudolf Altschul.

Město areál zakoupilo za čtvrt milionu korun. S majiteli, kteří jej získali v privatizaci, se dohodlo po dvouletém vyjednávání. Strážníci, kteří ruiny občas kontrolují, již upozornili přespávající bezdomovce, že na jaře nejspíše budou muset odejít. V úvahu připadá buď zakonzervování opuštěných budov, nebo jejich demolice. Náměstek primátora Hynek Hanza (ODS) je přesvědčen, že budovy spíš zcela zaniknou. „Zatím rozhodnuto není, ale předpokládám, že na 99 procent ty budovy půjdou k zemi. Proto jsme to koupili,“ upozornil.

Někdejší učiliště ale není v Teplicích jediný případ nepovedené privatizace. Trosky jsou z kdysi honosného hotelu Imperátor, léta se také ve městě tyčí nedostavěný dům v sousedství obchodní akademie. Již ale z města zmizel rozbořený zimní stadion. Místní podnikatel ruinu zakoupil a dokončil demolici, kterou zahájil, ale poté přerušil předchozí majitel. Místo stadionu má vzniknout rekreační centrum.