Za déle placené parkovné v centru Brna uložili strážníci první pokuty

Už dva měsíce platí řidiči za parkování v centru Brna až do desáté hodiny večerní. Novým nařízením se město snaží pomoci lidem bydlícím ve středu města, kteří často nemohli najít volné místo k stání. Strážníci byli ze začátku kvůli novince k řidičům shovívaví, nyní je ale začali kontrolovat.

„Bruslení stojí padesát korun, je to neomezeně a teď vidím, že za první hodinu platím třicet a další je za čtyřicet. Tak to bude za sedmdesát minimálně. Takže je možná lepší zaparkovat někde na okraji a dojít pěšky,“ shrnul jeden z řidičů nově placené večerní parkování. Právě taková taktika by měla pomoci rezidentům. Pro ně totiž nová pravidla neplatí a parkování v centru Brna mají po šesté hodině zdarma.

Pravidla začala platit na konci listopadu. Přestože jsou policisté na neplatící řidiče většinou přísní, mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem tehdy uvedl, že v průběhu listopadu a prosince budou mírnější. „Dá se pravděpodobně počítat s jistou tolerancí, bude ale záležet i na přístupu samotných řidičů,“ řekl v souvislosti s novým nařízením.

Strážníci rozdali první pokuty v novém roce

Nyní už ale strážníci začali parkovací lístky opět naplno a bez výjimek kontrolovat. „Večerní kontroly placení parkovného začaly po Novém roce poprvé v tomto týdnu. Řidičům jsme poskytly zhruba dva měsíce, aby si mohli na nový systém zvyknout. Kontroly se budou postupně stupňovat stejně jako sankce za nezaplacené parkování,“ vysvětlil Ghanem.

Za špatné parkování uložili strážníci na 70 tisíc pokut
Zdroj: ČT24

Za první dvouhodinovou kontrolu tří ulic objevili strážníci sedmnáct aut bez parkovacího lístku. Uložili tak první pokuty za parkování v tomto roce. Jen loni jich ale v Brně rozdali 70 tisíc. Většina řidičů platila za to, že jejich auto stálo tam, kde nemá. V sedmnácti případech dokonce řidiči zaparkovali vůz přímo na tramvajovém pásu.

Bez komentáře: Špatné parkování neřeší strážníci pouze botičkou (zdroj: ČT24)

Největší problémy s parkováním jsou ve středu města. K nejproblematičtějším ulicím patří Hybešova, Václavská, Údolní, Merhautova nebo Pekařská. Za špatné parkování pak řidiči hrozí pokuta až dva tisíce a pokud autu strážníci dají botičku, tak za její demontáž zaplatí ještě čtyři sta korun. Celkově ale případů špatného parkování ubylo. Loni jich bylo o téměř sedm tisíc méně než v roce 2014.

Strážníci se také častěji potkávají s řidiči, kteří se snaží vjíždět do pěších zón. Loni takových přestupků evidovala městská policie na 1156, což je zhruba o osm set více než předtím. Městská policie vybere ročně na pokutách od řidičů 30 milionů korun.