Nezávislí zastupitelé ukončili jednání o pražské koalici. TOP 09 osloví ČSSD

Nezávislí pražští zastupitelé ukončili jednání o menšinové koalici (zdroj: ČT24)

Tři nezávislí zastupitelé okolo bývalého primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) ukončili vyjednávání o možné nové pražské koalici v čele s TOP 09. Nově vznikající menšinová koalice TOP 09, Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a Pirátů podporovaná ODS tak má nyní v zastupitelstvu pouhých 32 hlasů ze 65. TOP 09 v reakci uvedla, že při vyjednávání osloví ČSSD. Sociální demokraté ale odmítají být náhradníky za Nezávislé. Chtějí začít nová jednání s čistým stolem.

„My, členové klubu Nezávislí, odmítáme pokračovat v dalším vytváření dojmu vyjednávání o nové pražské koalici, neférovém jednání vůči voličům a vůči klubům Pirátů a Strany zelených. Zneužívání důvěry zejména mladých členů v nových stranách, se kterými v konečném důsledku vlastně nechce nikdo spolupracovat, nám nepřipadá vhodné,“ napsali zastupitelé v prohlášení. Klub nezávislých tvoří kromě Hudečka ještě bývalá radní Eva Vorlíčková a zastupitel Milan Růžička.

Nerozumím tomu. Pan Hudeček na naše jednání nepřišel a nevysvětlil nám to. Velice rád bych to od něho slyšel.
Jakub Michálek
předseda pražských Pirátů

Nezávislí jsou podle prohlášení připraveni podpořit výměnu primátorky Adriany Krnáčové i obměnu dalších radních. „To jsme již dlouho připraveni podpořit, ne však výměnou za to, že se z nefunkční troj- až pětikoalice o původní většině jednoho hlasu stane jiná nefunkční pěti- až sedmikoalice o většině dvou či tří hlasů,“ uvedli.

TOP 09 chce oslovit ČSSD

Podle předsedy zastupitelského klubu TOP 09 Václava Novotného se jednající strany dozvěděly o rozhodnutí nezávislých zastupitelů deset minut před středeční schůzkou. „Ještě v pondělí jsme měli koaliční schůzku, kde nic takového nenaznačovali,“ řekl ČT Novotný. Strany se znovu sejdou k jednání ve čtvrtek.

TOP 09 podle Novotného nyní osloví i ČSSD: „To je jediná možnost.“ Souhlasí s tím i místopředseda Trojkoalice Jan Wolf (KDU-ČSL): „Je to demokratická strana s letitou historií. Určitě bychom ji rádi vyzvali k jednání.“ ČSSD má osm zastupitelů. Piráti ale už dříve uvedli, že nepodpoří ani nevstoupí do žádné rady, ve které usedne ČSSD nebo ODS. Ta kvůli tomu měla vznikající menšinovou koalici pouze podpořit, ale nebyla v radě.

Podle Wolfa je možná, i když ne preferovaná varianta původní koalice s ANO. „Jsou zde i další varianty jako ANO, TOP 09 a další. Opravdu je s čím pracovat. Je ale otázka, jak budou strany ochotné slevit ze svých programových požadavků,“ dodal.

Chtěl bych ocenit kolegy z klubu Nezávislých, že tento neživotaschopný projekt ukončili a že mohou začít nová jednání o koalici v Praze. Sociální demokracie v žádném případě nebude náhradníkem za Nezávislé.
Karel Březina
předseda pražského klubu zastupitelů ČSSD

Piráti se zatím k návrhu oslovit ČSSD nevyjádřili. Nezávislí ale podle předsedy Pirátů Jakuba Michálka zřejmě odešli z jednání kvůli chystanému návrhu programového prohlášení v oblasti územního plánování a kvůli sporům o zveřejnění návrhu Metropolitního plánu. „Na mě to působí spíš dojmem osobních sporů a sporů o Institut plánování a rozvoje (IPR),“ poznamenal. IPR s rozpočtem 300 milionů ročně vznikl v době, kdy byl Hudeček primátorem.

Zelení chtějí přímou volbu primátora

Předseda klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) označil odchod Nezávislých za zklamání: „Měli jsme za to, že budou serióznějším partnerem.“ Zelení by proto do budoucna chtěli usilovat o přímou volbu primátora. „Neustálé zákulisní výměny primátorů bez přímého vlivu veřejnosti ohrožují důvěru Pražanů v demokratický proces,“ domnívá se Štěpánek. V Bratislavě lidé volí primátora přímo od roku 1990. Česká legislativa to neumožňuje, musel by se změnit zákon o hlavním městě.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

Předseda klubu zastupitelů ČSSD Karel Březina ocenil Nezávislé, že „neživotaschopný projekt ukončili a mohou začít nová jednání o koalici“. Sociální demokracie ale podle něj v žádném případě nebude náhradníkem za Nezávislé. „Je na čase, aby strany, které se snažily vytvořit koalici proti ANO a ČSSD, uznaly, že tento projekt zkrachoval. V tu chvíli mohou začít nová jednání s čistým stolem,“ dodal. ČSSD má ale smlouvu o spojenectví s hnutím ANO, která podle Březiny dál platí.

V radě zůstalo jen sedm členů

Zamýšlená koalice v čele s TOP 09 by měla v 65členném zastupitelstvu většinu 35 hlasů. V Praze vládla po volbách v říjnu 2014 koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice s těsnou většinou 33 hlasů. Koalice se ale na konci loňského října po jednání zastupitelstva rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních, a to nejen hlasy opozice, ale i tehdejší koalice. Od té doby vládne Praze sedmičlenná rada a jednotlivé strany vyjednávají o podobě nové koalice.

Praha by nové vedení mohla mít nejdřív 28. ledna, kdy se poprvé v tomto roce sejde zastupitelstvo.