Některé školy ruší lyžařské kurzy. Rodiče nemají peníze.

Počasí na horách lyžařům přeje. Někteří žáci a studenti ale na lyžařský kurz  nevyrazí. Letos výcvik zrušila například Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola v Blansku.

Na hory už dlouhodobě nejezdí střední gastronomická škola v Blansku nebo střední škola v Bosonohách. Hlavním důvodem je cena. Někteří rodiče nejsou schopni dětem „lyžák“  zaplatit. Lyžařské kurzy jsou nákladné i pro samotné školy. Třeba Obchodní akademii a střední zdravotnickou školu v Blansku vyšel loňský  kurz na 20 tisíc korun. Vedení totiž muselo zaplatit ubytování a stravu učitelům. Proto letos poprvé škola výcvik na horách neorganizuje. Naopak žáci břeclavské základní školy dnes na lyže do Orlických hor vyrazili. Jelo jich skoro třicet. První turnus byl tedy naplněný. Škole se podařilo domluvit skipas a ubytování za relativně nízkou částku. Žáci zaplatili 3500 korun.

Půjčovna lyží
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Lyžařský kurz přijde rodiče i na 10 tisíc korun


Jedna věc je zaplacení cesty, ubytování a skipasu. Další velký výdaj ale pro rodiče znamená pořízení lyžařské výbavy a oblečení. Nové boty a lyže stojí v průměru 5000Kč. Výrazně levnější je půjčení výbavy. To vyjde na týden v průměru na 1000 korun plus vratná kauce, zhruba 1500Kč.

Kolik stojí lyžařský kurz
Zdroj: ČT24

Lyžařské kurzy už nejsou povinné


Části žáků to že si neužijí lyžařský kurz vadí, rádi by jeli. Podle ministerstva školství jsou lyžařské kurzy důležité v socializaci dětí, lépe poznají své kamarády. Mluvčí ministerstva ale dodává, že kurzy nemusí školy povinně zahrnovat do svých osnov, záleží na každé, jestli kurz uspořádá, nebo ne.

Některé školy do ski areálů dojíždějí
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Na kurzy přispívají pojišťovny nebo úřady práce


S příspěvkem na kurz mohou pomoci jednotlivé zdravotní pojišťovny. Největší pojišťovna v zemi VZP přispívá dětem částkou 500 korun. Stejně tak i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Vojenská zdravotní pojišťovna dokonce tisícikorunou.

Příspěvek na lyžařský kurz od vybraných zdravotních pojišťoven v roce 2016
Zdroj: VOZP/ZPMVCR/VZP


V rámci mimořádné okamžité pomoci může část těchto výdajů za rodiče pokrýt i příslušný úřad práce. Výše příspěvku se odvíjí od příjmů a výdajů rodiny. Úřady přispívají hlavně na stravu a ubytování. Finančně pomáhají žákům a studentům i některé školy. Hradí ho ze studijních fondů nebo z fondů klubů přátel školy.