Pyrotechnici začali s průzkumem areálu ve Vrběticích

Na průzkumu areálu ve Vrběticích, kde předloni vybuchly dva sklady s municí, se podílí 30 armádních a 5 policejních pyrotechniků. Pracovat budou na místě několik měsíců, možná až do konce roku.

Týmy pyrotechniků musejí prozkoumat území mezi páskou a muničním areálem doslova metr po metru. Muži už posbírali na 700 kusů munice, a to byl jen předběžný průzkum.

Pyrotechnici ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Až průzkum skončí, zmizí páska. Současně staví pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky plot. Pomáhají jim vojáci i policejní pyrotechnici. Plot ohraničující areál a jeho blízké okolí, kde se nachází zbytky rozmetané munice, bude dlouhý 16,5 kilometru. Budou na něm kamery, pohyblivá čidla a hlídat ho bude policejní ostraha. 

Střežení muničního skladu Vrbětice
Zdroj: Armáda ČR

Plot bude hotov do konce ledna

Podle toho, jaké bude počasí, budou pokračovat práce jak na průzkumu, tak na stavbě oplocení. Vrbětice pak po víc než roce opustí vojáci. Elitní  tým detektivů a pyrotechniků poté konečně začne zkoumat epicentra výbuchů. Klíčová podmínka pro objasnění, proč sklady napěchované desítkami tun munice předloni vybuchly.