Za zpustlé domy nemůžeme, hájí se Ústí nad Labem, které Zeman označil za ošklivé město

Reportáž: Ústí trápí zchátralé domy (zdroj: ČT24)

Ústecká radnice plánuje vyčlenit pět milionů korun na demolici zchátralých domů, pustí se do ní ale pouze v okamžiku, kdy objektům bude hrozit zřícení. Na nevyhovující stav některých budov a celkovou nevzhlednost krajského města upozornil při své adventní návštěvě prezident Miloš Zeman.

„Musím s lítostí konstatovat, že jediné město, které ani při sebevětší zdvořilosti nemohu označit za krásné, a tím se Ústecký kraj k mé lítosti liší od jiných krajských měst, je Ústí nad Labem,“ prohlásil prezident začátkem letošního prosince. „Některé jeho části vypadají, jako kdyby tam právě skončila druhá světová válka.“

V Ústí v současnosti chátrají desítky domů; vedení města argumentuje, že v rámci celého Ústí nad Labem jde jen o zlomek, naneštěstí ale zlomek viditelný, a jedna z nejnebezpečnějších ruin stojí přímo na okraji největšího ústeckého sídliště.

Primátorka: Těžko žádat pokutu na majiteli bez peněz

Bývalý hotel Máj opakovaně vyhořel, vybavení se rozkradlo a zbyla z něj jen kostra. V místnostech, kde zbyla okna, přebývají bezdomovci a budova je natolik nebezpečná, že dovnitř nechodí ani strážníci. „Do těchto objektů nevstupujeme, protože tam hrozí nebezpečí zřícení stropu,“ potvrzuje zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Úředníci majitele opakovaně vyzývali k opravě domu, dostal i pokutu, ale roky se nic neděje. „Pokud majitel objektu nemá prostředky, tak těžko můžeme vymáhat pokutu,“ uvádí primátorka Věra Nechybová.

Město by sice mohlo nařídit demolici, ale zřejmě by ji muselo provést na své náklady, a na to nemá prostředky. Demolice všech nebezpečných objektů by navíc stály desítky milionů. Dílčí řešení nabízí občanský zákoník, který umožňuje opuštěné domy vyvlastnit, ale až po deseti letech – tedy nejdřív v roce 2024.

V současnosti radnice disponuje pěti miliony, které plánuje utratit za demolici cizích domů, ovšem pouze v takovém případě, že by hrozilo jejich zřícení.

Zdevastovaný hotel Máj v Ústí nad Labem
Zdroj: Josef Horázný/ČTK