Ve Frýdku-Místku už nebudou nově narozené děti vítat složenkou za popelnici

Radnice ve Frýdku-Místku osvobodila děti od poplatku za odpad (zdroj: ČT24)

Sotva se dítě narodí, už jeho rodičům přijde domů složenka kvůli zaplacení odvozu odpadu za novorozence. Taková je praxe v mnoha městech napříč Českem. Ve Frýdku-Místku ale radnice od Nového roku od tohoto poplatku osvobodí děti do tří let. Ročně to město vyjde na zhruba milion korun.

Radnice ve Frýdku-Místku si odpuštění poplatků může dovolit, protože ubývá nevytříděného odpadu. Pokud totiž lidé třídí, vydělávají městu peníze. Plasty nebo papír pak může prodat dál. 

„Separovaný sběr tady provádíme někdy od roku 1994 a děláme pravidelnou osvětu, rozšiřujeme sběrná místa,“ konstatoval náměstek ředitele podniku Frýdecká skládka Richard Blahut.

První pozdrav od úřadů – složenka

Další důležitý faktor byla ale i etika. „Rodiče při narození dítěte, což je radostná událost, dostanou jako první kontakt s úřadem složenku za odpad, což nám připadlo hloupé. Rozhodli jsme se to změnit,“ vysvětlil náměstek primátora Frýdku-Místku Jiří Kajzar (nestr.).

Výši poplatku určují radnice. Většinou se ročně platí okolo pěti set korun. Třeba v Jičíně od letoška za odvoz odpadu nemusí platit do 18 let věku. A v Mostě nebo Teplicích neplatí nikdo. Radnice to tam ročně stojí téměř 50 milionů. V Litoměřicích nebudou od 1. ledna platit děti do jednoho roku.

MHD je ve Frýdku-Místku zdarma

Frýdek-Místek odpouští občanům i další výdaje. Od placení jsou tam osvobozeni všichni, kdo cestují městskou hromadnou dopravou. „Celá částka MHD zdarma stojí zhruba 60 milionů ročně,“ dodává náměstek primátora Jiří Kajzar.

A radnice je připravená platit za občany ještě víc. Zrušení částky za odvoz odpadu chtějí v budoucnu rozšířit na všechny děti do 15 let.