Bacil, který léčí. Jiří Surůvka je nejlepší umělec nad 35 let

Ostravský malíř, performer a pedagog Jiří Surůvka získal ocenění nazvané Umělec má cenu udělované autorům nad 35 let. Porota složená z pěti set umělců a výtvarných teoretiků ocenila jeho umělecký výraz plný humoru, kterým zásadním způsobem ovlivnil českou výtvarnou scénu.

Čtyřiapadesátiletý Jiří Surůvka je velký propagátor akčního umění, v Ostravě organizuje řadu let mezinárodní festival performance Malamut. Při svých výstupech se rád převléká, třeba za Batmana, policistu, kosmonauta.

Inspiruje ho život a internet. Nesnáší uhlobarony, politiky, byrokracii, ostravský smog, omezenost všeho druhu. Tvoří rychle, většinou těsně před výstavou, často z přetlaku negativních emocí. „Jako bych si vyrval kus jater a rozmatlal je na plátno,“ popisuje Surůvka.

Instalace trenažer strachu reaguje na terorismus

Aktuálně chystá v ostravské galerii Lauby prezentaci svého názoru na světový terorismus. „Nazval jsem to Trenažer strachu. Je to instalace, kterou jsem dělal už před rokem pod vlivem děsivých událostí na poušti. Říkal jsem si, že je tomu třeba čelit humorem, ukázat, že se nebojíme,“ vysvětlil.

Reportáž: Nejlepší umělec nad 35 let - Jiří Surůvka

Téma je to podle něho před Vánocemi zvlášť aktuální. „Otevírá se prostor pro to, abychom si uvědomili pravý smysl Vánoc, křesťanství a víry v boha,“ řekl.

Aktivní virus, který přispívá k léčbě společnosti

Podle kurátora galerie Lauby Tomáše Knoflíčka má Surůvkovo specifické umění rozhodně přínos pro společnost. „Slyšel jsem o něm příměr, že vystupuje jako bacil, aktivní virus, který je nepříjemný, ale přispívá k léčbě společnosti. Řada lidí mu nemůže přijít na jméno, ale rozhodně sehrává určitou katarzní roli,“ řekl historik umění.

I když Jiří Surůvka jezdí po celém světě, je to ostravský patriot a snaží se k tomu vést i studenty Fakulty umění Ostravské univerzity, kde učí.

„My, kteří jsme v Ostravě zůstali, se snažíme udržet zde i mladé umělce. Snad i cena, kterou jsem dostal, je potvrzením toho, že má smysl zůstávat tam, kde jsme se narodili a snažit se změnit svět v sobě a ve svém okolí,“ uvedl Surůvka. Míní, že není nic jednoduššího než se sebrat a odjet do New Yorku.

Ocenění Umělec má cenu, které dostal v Olomouci od předchozího vítěze Vladimíra Havlíka, vnímá jako cenu pro všechny ostravské umělce.