Soud opět zrušil stavební povolení solární elektrárny v Moldavě u Teplic

Soud podruhé zrušil kvůli nezákonnému postupu stavební povolení na solární elektrárnu v Moldavě na Teplicku, která stojí v chráněné oblasti. S žalobou proti rozhodnutí městského úřadu v Duchcově uspěl veřejný ochránce práv. Je to první a doposud jediná žaloba ombudsmana k ochraně veřejného zájmu. Elektrárnu postavila v chráněné oblasti Natura 2000 společnost Talwin. Rozsudek není pravomocný.

Elektrárna je v provozu od roku 2010. Aktuální rozhodnutí podle soudce krajského soudu v Ústí nad Labem Václava Trajera neznamená, že by nemohla fungovat dál. „Věc se vrací k městskému úřadu v Duchcově, který může následně rozhodnout o vydání povolení,“ uvedl.

Elektrárna vznikla v Ptačí oblasti Východní Krušné hory, tedy na území, které se český stát zavázal chránit jako součást lokality Natura 2000. Podle soudu vydali úředníci duchcovského stavebního úřadu povolení i přesto, že stavebník nedodal potřebné podklady a výjimky podle zákona o ochraně přírody.

V době vydání stavebního povolení nebyl navíc podle soudu schválen územní plán pro obec. „Mohly tak být umístěny do přírody jen vybrané stavby, mezi které ale solární elektrárna nepatří,“ uvedl.

Kancelář ochránkyně práv rozsudek vítá

„Bereme to jako výhru,“ řekla po vyhlášení rozsudku Jana Gregorová z kanceláře ochránkyně práv Anny Šabatové.

Žalobu podal v roce 2012 tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský. „Z našeho pohledu je nepřípustné, aby se umisťovaly stavby na území obcí bez územního plánu a bez všech nutných souhlasů a výjimek podle zákona o ochraně přírody a krajiny,“ uvedla Gregorová. Zdůraznila, že v tomto případě nešlo o běžnou lokalitu.

Právní zástupce duchcovského městského úřadu nechtěl rozsudek komentovat, zástupce firmy Talwin pouze řekl, že společnost podá kasační stížnost.

Stejně postupovala společnost, v jejímž představenstvu byl v minulosti exsenátor Alexandr Novák, i po prvním rozsudku krajského soudu zhruba před rokem. Nejvyšší správní soud poté vrátil věc znovu do Ústí z procesních důvodů.

Dvě bývalé úřednice dostaly kvůli elektrárně podmíněné tresty

Soud nyní vyhodnotil, že byl dostatečně prokázán závažný veřejný zájem. Podstatné podle senátu ve věci bylo, že v chráněném území byla umístěna stavba, k níž chyběly výjimky k ochraně přírody a krajiny a další povolení.

Podmínečné tresty už kvůli povolení stavby solární elektrárny dostaly dvě bývalé úřednice stavebního úřadu v Duchcově.

Případem nezákonně povolené elektrárny na hřebeni Krušných hor se zabývala i Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která mimo jiné firmě zakázala ve stavbě pokračovat. Společnost to nerespektovala a ČIŽP jí za to udělila pokutu 60 tisíc korun a poté i další pokuty. V roce 2011 úřady elektrárnu o výkonu 6,6 megawattu zkolaudovaly.