Před 210 lety zvítězil Napoleon. Na Slavkovsku ho připomenou o víkendu

Před 210 lety, 2. prosince 1805, porazila napoleonská vojska rakouskou a ruskou armádu ve střetu u Slavkova na Brněnsku. Takzvanou Bitvu tří císařů připomínají hlavně akce o nadcházejícím víkendu. Celodenní program nabídne slavkovský zámek, který kromě vojenských přehlídek a kostýmovaných ukázek slibuje i novinky.

Noční interiér zámku, nádvoří osvětlené loučemi, dobový empírový bál za přítomnosti ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. Tak bude vypadat začátek vzpomínkových akcí na Bitvu tří císařů na zámku ve Slavkově u Brna.

„Prohlídky zámku, speciálně ty v pátek večer, jsou zde poprvé. Návštěvníci zažijí zámek jinak, jak ho ještě neznají. V sobotu zahajujeme ranní program už o půl osmé salvami, kdy bude výstřely z děla uvítáno pověstné slavkovské slunce,“ popsala ředitelka zámku Eva Oubělická.

U Slavkova se před 210 lety odehrála jedna z největších bitev napoleonské epochy. Proti sobě stálo 160 tisíc vojáků a obě strany se předháněly v mistrovství taktiky. Zvítězila Francie, Rakousko přišlo o rozsáhlá území - muselo se vzdát třeba Tyrol, Dalmácie nebo Benátska.

Ředitelka Zámku Slavkov Eva Oubělická o vzpomínkových akcích (zdroj: ČT24)

Od 80. let se na slavkovském bojišti střílí znovu, tentokrát ale už jen slepými náboji. Prosincová rekonstrukce bitvy získala věhlas až za hranicemi. Vzpomínkové akce pořádá i sdružení Austerlitz, tou tradičně největší bude rekonstrukce bitvy pod kopcem Santon.

„Letos bude bitva větší, protože máme kulaté výročí. Bude na jiném, větším pozemku se zhruba dvojnásobkem účastníků. Dorazit má na dva tisíce účinkujících ze sedmnácti zemí Evropy, sto koní a přes dvacet děl,“ popsal prezident pořádajícího Projektu Austerlitz Miroslav Jandora.

Tisíce padlých ve slavné bitvě připomene i čtvrteční ekumenická bohoslužba v kapli slavkovského zámku. Vzpomínky zakončí nedělní pietní akt na Mohyle míru.