Lázně v Pasohlávkách: Objevily se první pochybnosti

Lázně v Pasohlávkách by měly být největší čínskou investicí na Moravě. Už v pátek podepsal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se svými protějšky z provincie Hebej memorandum. Podle něj by měla čínská provincie do čtyř let na jižní Moravě vybudovat lázeňský komplex. Ne všichni ale záměrům politiků věří.

Poptávka po lázeňských procedurách roste. V roce 2014 podstoupilo v lázních ve Zlínském kraji léčbu přes 36 tisíc pacientů. Do jihomoravských lázní se v loňském roce přišlo léčit přes 9 tisíc lidí. Přesto je vedení Svazu léčebných lázní k nové investici skeptické.

Jeho prezident se obává, že lázně můžou skončit fiaskem. Pokud prý na jejich stavbu vůbec dojde. „Lázně jsou především tradice a důvěra, ta se buduje dlouho. Lázeňská místa v České republice mají tradici ve staletích a rozběhnout lázně potřebuje minimálně desítku let," vysvětlil prezident svazu Eduard Bláha.

Investorům se na Moravě nedaří

Velkým investorům se na jižní Moravě v poslední době nedaří. Nezdarem skončily plány společností Amazon i HTC. Pokud Čínské plány přesto vyjdou, měli by se lázenští hosté nastěhovat do Pasohlávek v roce 2019.

V Pasohlávkách plánují Číňané postavit lázně (zdroj: ČT24)

Pozemky jsou na lázně připravené

Lázně chce Jihomoravský kraj už přes 10 let. V roce 2007 proto založil spolu s obcí Pasohlávky společnou firmu Thermal Pasohlávky. V ní vlatní dvě třetiny akcií daných pozemků. Pozemek je tak na stavbu lázní připravený. Hotová je například kanalizace, také rozvody minerálních vod, a dokonce dopravní infrastruktura. Ta byla dokončená teprve v minulém roce.

„Lázeňská zóna je přesně uprostřed plochy, kde se nachází minerální voda. Jeden vrt je v obci Pasohlávky, druhý je u Aqualendu u hlavní silnice na Mikulov. Je to sirovodíková voda, slouží k léčení pohybového aparátu, ženských problémů a kožních problémů,“ popsal výběr lokality člen představenstva Thermal Pasohlávky Tomáš Ingr.

Nový lázeňský komplex by podle jihomoravského hejtmana měl nabídnout služby pro dva tisíce zákazníků a přinést 500 pracovních míst.