V Dřísech u Prahy vykolejily vagony s naftou. Trať byla uzavřena

Události v regionech: V Dřísech vykolejily vagony s naftou (zdroj: ČT24)

V železniční stanici Dřísy u Prahy v neděli večer vykolejily čtyři cisternové vozy nákladního vlaku. Škoda je odhadnuta na 11,5 milionu korun. Trať mezi Starou Boleslaví a Mělníkem zůstane zavřená zřejmě do večera. Ekologická havárie nehrozí. Na úseku mezi Starou Boleslaví a Všetaty zavedly České dráhy náhradní autobusovou dopravu.

Nehoda se stala v neděli krátce před 22:00, zavřela i železniční přejezd vedle stanice. Příčinou nehody bylo podle šetření vykolejení na lomu koleje, oznámil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podle prvotních informací vykolejily dva vozy, v pondělí Drážní inspekce potvrdila vykolejení čtyř. Dvě z cisteren se převrátily na bok.

Nikdo se při nehodě nezranil. Škoda na vlaku činí zhruba sedm milionů korun, další více než čtyři miliony činí škoda na trati. „Odstraňování následků bude probíhat během celého dnešního dne,“ uvedl v pondělí Drápal. K ekologické havárii podle něj nedošlo.

Nafta z cisteren se přečerpá do náhradních. Poté přijede jeřáb a bude převrácené vozy nakládat na koleje. Po jejich odstranění bude následovat oprava poškozených kolejí.

Pravděpodobnou příčinou byla prasklá kolejnice na začátku nádraží Dřísy. Vlak, který tam vykolejil, ujel ještě 800 metrů od místa, kde praskla kolejnice. Poškodil mimo jiné také nástupiště na nádraží. Lom na kolejnici řeší taky kriminální policie jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela zasahují od noci na místě desítky hasičů včetně těch drážních hasičů. Došlo také k drobnému úniku nafty. Vlak převážel také čpavek, vozy s ním jsou ale podle hasičů v pořádku.

Vlak společnosti Unipetrol měl 24 vagonů, jel z Mostu do Pardubic. Vezl 1900 tun nákladu. České dráhy provozují na místě náhradní autobusy, podrobnosti lze nalézt na webu dopravce. Podle informací z pondělního podvečera by trať mohla být znovu průjezdná v úterý odpoledne.