Muž ubodal šéfa stavební firmy, kterému dlužil peníze. Dostal 20 let

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení podnikatele Ivo Kaňoka za brutální vraždu majitele ostravské stavební firmy, kterému dlužil peníze. Muže, jenž mu dával zakázky, ubodal dvaceti ranami kuchyňským nožem u rozestavěné povodňové hráze v ostravské čtvrti Koblov. Vzal mu peníze, mobil a auto, pak přinutil svého zaměstnance, aby zakopal mrtvolu.

Devětadvacetiletý Ivo Kaňok podnikal ve stavebnictví, měl pod sebou několik lidí, ale nedařilo se mu a měl dluhy. Více než sto čtyřicet tisíc korun dlužil podle soudu také své oběti - majiteli ostravské stavební firmy Vítězslavu Hýžovi.

Kaňok se k vraždě přiznal. Odmítl však, že by ji předem naplánoval a že by oběti něco dlužil. Soud mu neuvěřil. „Senát dospěl k závěru, že čin plánoval s úmyslem získat majetkový prospěch,“ shrnul mluvčí Dalibor Zecha. Dodal, že výši trestu ovlivnilo také to, že zločin spáchal zvlášť surovým způsobem.

Soud neuvěřil, že vraždil v afektu

Kaňok soudu tvrdil, že dluh sto čtyřicet tisíc, který vznikl vyplacením příliš vysokých záloh, splatil, přestože nedlouho před vraždou závazek písemně uznal. Vypovídal, že Hýža naopak dlužil jemu dvacet tisíc za provedené práce. Spor o peníze měl vygradovat při kontrole stavby povodňové hráze 19. prosince 2014.

„Řekl mi, že mi nic nedá. Rozčiloval se, že mu firmy také neplatí. Chtěl jsem ho postrašit nožem, on se mi ho snažil vzít a přitom jsem se pořezal. Dostal jsme vztek a začal jsem bodat,“ tvrdil. Uvedl, že nůž u sebe nosí stále, protože ho často potřebuje na různé práce. Proč měl velký kuchyňský nůž s čepelí přes dvacet centimetrů, vysvětlil tím, že malý kapesní předtím ztratil.

Rozsudek nad Ivo Kaňokem, který ubodal šéfa stavební firmy

Jak a kolikrát ho bodal, si prý nepamatuje, protože byl v šoku. Podle patologa měla oběť bodných a řezných ran přes dvacet a několik smrtelných. Mrtvému pak vzal peněženku, mobil a odjel jeho autem, kterým spolu na stavbu přijeli. Předtím ale zavolal muži, kterému zadával různé pomocné práce.

Na vykopání hrobu povolal pomocníka

„Řekl mi, že ho zabil, abych hned přijel a vzal lopatu. Že mám udělat díru, hodit ho tam a zasypat. Nepřemýšlel jsem a vydal jsem se na místo,“ líčil muž. Začal hloubit jámu, pak si to rozmyslel a volal šéfovi, že toho není schopen. Navrhoval, že zavolá záchranku a řekne, že tělo našel. Kaňok ho přesvědčil, aby hrob dokončil. Poslechl, ale později se z toho zhroutil, svěřil se známým a poté i policii. Díky tomu skončil u soudu jen jako svědek.

Soud zároveň řešil další trestný čin šíření poplašné zprávy, kterého se Kaňok dopustil asi měsíc před vraždou. Aby se pomstil jiné stavební firmě, která mu údajně neprávem naúčtovala penále a nezaplatila za práci, zavolal na tísňovou linku a oznámil, že jsou tam čtyři výbušné nálože. Policie musela evakuovat několik desítek lidí.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný, státní zástupce a zmocněnec poškozených si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají.