FN v Hradci Králové vytáhla proti kuřákům

V královéhradecké fakultní nemocnici vyrukovali proti kuřákům, od nového roku tady radikálně omezí počet míst, kde si bude možné cigaretu zapálit. Přísnější regule se nebudou týkat jen zaměstnanců, ale míří i proti dýmajícím návštěvníkům a pacientům.

Zatím deset nemocnic v ČR se připojilo k projektu Evropská síť nekuřáckých nemocnic. V těchto zařízeních se nekouří uvnitř ani venku a v celém areálu nejsou k dostání tabákové výrobky. Jde o tři pražské nemocnice, jihlavskou, pelhřimovskou nebo třeba Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi.

Míst vyhrazených pro kouření bude od ledna v celém areálu královéhradecké nemocnice osm. Každé bude představovat zpevněnou plochu o rozměrech tři krát tři metry, vybavenou popelníkem. „Popelníky budou zároveň sloužit jako určité billboardy s varováním před kouřením a zároveň tam budou doporučení, kde se můžou kuřáckého zlozvyku zbavit," přiblížil náměstek ředitele Jaroslav Malý.

Ve FN v Hradci Králové omezí kuřákům prostory (zdroj: ČT24)

Třeba lékař Jan Čáp by ale radši měl svobodu, kde si, jak sám s nadsázkou říká, bude kazit své zdraví. O sankcích za porušení zákazu kouření ale vedení nemocnice příliš mluvit nechce, připouští totiž, že s vymahatelností může být problém. Podle náměstka Malého jde nemocnici především o morální apel, aby lidé kouřili jen na vyhrazených místech.

Nemocnice v Hradci Králové přichází s opatřením po Pardubicích nebo Náchodě. Tam se dokonce v areálu nesmí kouřit nikde.