Mariupolská nemocnice má na léky, ne opravy. Pomáhá jí i česká charita

Pracovníci české charity vozí materiální pomoc na Ukrajinu už patnáct let. V posledním roce se ale více zaměřili na východ země. Nedávno třeba dovezli pomoc za zhruba padesát tisíc do nemocnice v Mariupolu.

Dva a půl tisíce kilometrů musel ujet náklad zdravotnického materiálu a potřeb. Putoval totiž ze Znojma až do Mariupolu, které je největším městem v Donbasu. Z jižní strany půlmilionové město omývá Azovské moře, z východní ale sousedí s územím, které zabrali separatisté. Cesta do města tak vede jen skrz vojenskou kontrolu.

I kvůli tomu, že Mariupol leží nedaleko míst, kde stále trvá vojenský konflikt, tamní nemocnice denně přijme desítky pacientů. Jak civilisty, tak i vojáky. Záleží především na tom, jaká je situace na frontě.

„Měli jsme 450 operací kvůli střelným zraněním. Máme hodně pacientů se zraněními, ale i s běžnými nemocemi, proto si jakékoliv zahraniční pomoci velice ceníme,“ popsal situaci ředitel nemocnice v Mariupol Sergej Orleanski . Ročně tam lékaři pomůžou dvěma a půl tisícům lidí.

Nemocnice chátrá, peníze má jen na léky

Mariupolská nemocnice sice dostává peníze od státu, z velké části je závislá na darech. Až 70 procent materiálu totiž dostává od humanitárních organizací a od dárců. Především těch zahraničních.

I přesto jsou v budově zastaralé pokoje, stejně jako vybavení a operační sály. Vedení se podařilo zrekonstruovat pouze dva pokoje, pak přišla válka. „Musí se to opravit tak, aby z toho byla nemocnice běžných evropských standardů,“ řekl primář urgentního příjmu Vitalij Grytsaj.

To, co nemocnice má, ale neinvestuje do oprav, které mohou počkat, ale do léků. Připomíná tak zdravotnické zařízení 80. let. Také další místa na Ukrajině vypadají, jakoby se tu dávno zastavil čas. Alespoň zlomku z nich, třeba mariupolské nemocnici, se snaží pomoci právě česká charita.