Brno se chystá na dopravní kolaps. K desítkám uzavírek přibývá další

Policie očekává kolaps u D2 poblíž brněnské Olympie. Silničáři tam začali opravovat most přes dálnici nedaleko nákupního centra. Ten bude do středy neprůjezdný pro všechny kromě městské hromadné dopravy. V okolí jsou další uzavírky a minulý víkend tam kvůli nim řidiči stáli v kolonách i pět hodin. Zatím jsou všechny trasy průjezdné.

Od ranních hodin je u největšího brněnského nákupního centra uzavřený další most. Tentokrát přes dálnici D2, kde silničáři frézují vozovku. Řidiči tak musí využívat až do středečního znovuotevření mostu objízdnou trasu, která vede po spojnici s Modřicemi.

Přes nově uzavřený úsek mohou jezdit pouze autobusy městské hromadné dopravy, které získaly výjimku.

No comment: další uzavírka u D2 (zdroj: ČT24)

Před týdnem stáli v koloně několik hodin

Pokud se nyní řidiči snaží dostat k Olympii, tak mohou stále využít dálnici D2. Cestou zpět ale musí jet výrazně delší trasou, na které jsou další dopravní omezení. Tam se totiž také rekonstruuje most. 

Právě kvůli tomu, že se obě stavby opravují ve stejném termínu, očekávají dopravní policisté v daných místech velké komplikace. Už minulý víkend stáli řidiči okolo nákupního centra v kolonách až pět hodin.

Tentokrát ale v místech uzavírky koordinují dopravu policejní hlídky a nákupní centrum zřídilo i dopravní infolinku s číslem 547 423 633, na které se řidiči okamžitě dozví, zda jsou silnice průjezdné. 

Začala oprava mostu přes D2 (zdroj: ČT24)

Souběžné uzavírky kvůli času a penězům

Důvody pro opravy ve stejném čase jsou dva. Prvním je dostatek peněz. Proto se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozhodlo opravit most přes D2. Svůj plán oznámilo už v červnu. Jenže kraj dostal od státu finanční příspěvky na opravy a také opravuje. A to třeba i právě most, který stojí na jediné objízdné trase.

Radní pro dopravu Zdeněk Pavlík (ČSSD) o souběžných opravách (zdroj: ČT24)

Druhým důvodem je, že opravy obou staveb nebyly dobře vzájemně zkoordinované. ŘSD říká, že má přednost, protože provádí důležitější rekonstrukce. Je nadřazenější, a proto se měl kraj přizpůsobit ve svých investicích. Kraj se ale brání tím, že pokud by příspěvky nevyužil, tak by se nechoval jako řádný hospodář. A toto byla jediná možnost vzhledem k termínům, kdy končí stavební práce, jak se mohla stavba uskutečnit.

V Brně je několik desítek uzavírek

Problémů okolo Brna je více. Celkem je tam 65 uzavírek. Jejich počet je sice zhruba stejný jako loni a v předchozích letech, ale letos se pracuje i na dálnicích. Konkrétně na D1 ve směru na Vyškov, kde je rychlost omezená na 80 kilometrů v hodině a vznikají tam pravidelně kolony. Dokonce i na přilehlé cestě, kudy mohou řidiči uzavírku objíždět, zase silničáři staví kruhový objezd. Podobný problém je i ve směru na Prahu. Nedaleko Popůvek jsou tam také uzavírky a zúžení a snížená rychlost.