Stovky stromů musí k zemi. Policie řeší, kdo jim nařízl kmeny

Stovky stromů musí k zemi (zdroj: ČT24)

Na Semilsku zmizí z lesa skoro čtyři stovky stromů, kterým někdo nařízl kmeny. „Může to být kolem tři sta kubíků dříví,“ odhadl soudní znalec oboru Lesní hospodářství Vlastislav Fejkl. Kvůli bezpečnosti proto lidé nesmí do lesa, dokud se stromy nevytěží. Případem se zabývají policisté, místní ale podezřívají i majitele pozemku.

Smrky a listnáče v lese u Jesenného rostly zhruba šedesát let. Teď nejspíš všechny stromy půjdou k zemi. Celkem 380 kusů. „Předpokládám, že státní správa lesa bude nucena rozhodnout o pokácení z důvodu bezpečnosti,“ řekl vedoucí oddělení ochrany lesa liberecké inspekce životního prostředí Vladimír Vancl.

Od lesnické společnosti pozemky o rozloze bezmála dvou hektarů koupila letos v srpnu pražská společnost Vitti consulting. V Hornoměcholupské ulici, kde má údajné sídlo, nikdo takovou firmu nezná. Za čtyři zalesněné parcely zaplatila sto padesát tisíc. Stromy jsou ale ještě mladé a povolení k těžbě by majitel nedostal. „Nabízí se jednoduché vysvětlení, že za to může samozřejmě majitel,“ myslí si starosta Jesenného František Dolenský. Stromy totiž nejsou nahodile poškozené, ale profesionálně naříznuté a připravené k těžbě.

Za kubík dřeva dostane majitel minimálně tisíc korun, dohromady tedy asi tři sta tisíc. Případ si proto už převzali semilští policisté. „Způsobená škoda bude stanovena až po zpracování znaleckých posudků,“ upřesnil mluvčí semilské policie Petr Kmínek. Pokud se pachatele v tomto případě podaří dopadnout, pak mu za poškození lesa hrozí až dvouletý trest.