Hradecký rébus s tendry na cyklověže pokračuje - zakázky prověřuje ÚOHS

Události v regionech: ÚOHS šetří zakázky na parkovací věže pro kola v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začal vyšetřovat dvě veřejné zakázky radnice v Hradci Králové – obě na stavbu automatických koláren neboli parkovacích cyklověží. Radnice průběh soutěží přerušila, i když vítěze vyhodnotila. Účastnil se jediný zájemce, což zákon nevylučuje.

Cyklisté v Hradci Králové mohou už tři roky zaparkovat svoje stroje před nádražím na Riegrově náměstí, v prvním parkovacím domě pro kola. Jde o prototyp, který tam na své náklady nechali postavit vlastníci patentu. Parkovací věž má unikátní technologii pro automatické ukládání a vyvezení kola do prosklené věže a pak pro jeho zpětné vydání majiteli. Denně ji využije až 230 cyklistů.

Magistrát Hradce Králové chce nechat postavit další dva parkovací domy – ty už bude financovat sám. Vypsal na to dvě veřejné soutěže. První věž má stát před hradeckou Fakultní nemocnicí a druhá před Univerzitou Hradec Králové. Jediný účastník tendrů na tyto dvě věže je autor první kolárny.

  • Jiný parkovací dům podle projektu Rudolfa Bernarta v Hradci Králové právě dokončuje soukromý podnikatel. Stojí na Brněnské třídě.

Oba tendry hradecké radnice ale v současné době stojí - vyšetřuje je antimonopolní úřad. „Vadí nám, že se výběrového řízení mohla účastnit jedna jediná firma,“ uvedl Aleš Dohnal z občanského sdružení KOS.

Hradecká cyklověž
Zdroj: David Taneček/ČTK

„V případě účasti jednoho účastníka úřad zkoumá, zda zadávací řízení není vypsáno takzvaně na míru. Pokud by to tak bylo, soutěž zrušíme,“ konstatoval předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj.

ÚOHS by mohl vyjasnit situaci do budoucna

Jediný účastník soutěží Rudolf Bernart ale říká, že něco takového čekal. „Pokud byl toto impuls, který do budoucna vyjasní situaci kolem realizace parkovacích domů, je to jedině dobře,“ uvedl.

Protože víme, že jsme jediní, kdo to zde vyrábí, sami jsme podávali na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže různé dotazy. Odpověděli, že jestliže někdo na to má ochranné prvky, které máme my, klidně by to mohlo jít zákonem 137 o neveřejné soutěži. Ale tady v Hradci jsem šli do veřejné soutěže, dokonce nadlimitním řízením, což jsou zpřísněné podmínky pro posuzování.
Rudolf Bernart
jediný účastník soutěží na kolárnu

Radnice právě Bernartovu firmu vybrala jako vítěze obou tendrů. Ale zastupitelé ji zatím neschválili.

Jindřich Vedlich (TOP 09), náměstek primátora Hradce Králové, je přesvědčen, že má radnice všechno v pořádku.

Spor v koalici

V královéhradecké koalici to ale kvůli cyklověžím zajiskřilo. Stížnost podal aktivista blízký Hradeckému demokratickému klubu, tedy klubu primátora. A míří proti projektům partnera, náměstka Vedlicha z TOP 09. „Stížnost podal člověk blízký vedení města,“ potvrdil Aleš Dohnal z občanského sdružení KOS.

„Nechce se mi věřit tomu, že by naši koaliční partneři postupovali tímto způsobem. Pokud by tomu tak bylo, bylo by to zklamání,“ řekl náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich (TOP 09).

Do konce října antimonopolní úřad rozhodne, zda zahájí správní řízení, a nebo zda Hradec Králové bude moci v obou projektech pokračovat.

O parkovací věž mají zájem i ve světě

V Přerově přitom staví radnice stejnou kolárnu bez problémů. U českých vynálezců klepou na dveře zájemci i ze zahraničí - například z Nizozemska. A český parkovací dům se má stavět i před olympiádou v Sao Paulu Brazílii. Zájem má také izraelský Tel Aviv nebo Tchaj-wan.