Piráti chtějí vládnout Praze - nejlépe s Trojkoalicí

Čtyřčlenný zastupitelský klub Pirátů, který dosud odmítal křesla v pražské radě, obrátil a chce jednat o případné koaliční spolupráci na magistrátu. Konečný souhlas s vyjednáváním musí dát vedení strany. Uvedl to pražský zastupitel za Piráty Mikuláš Ferjenčík.

Piráti odmítají spolupráci s ČSSD, ODS a s komunisty. Nejbližší je jim Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL). Pouze s ní by ale většinu v zastupitelstvu neměli. Oslovit by tak museli ještě vítězné ANO a TOP 09.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

O novém složení rady se diskutuje od minulého týdne, kdy se naplno rozhořel spor uvnitř koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL). Vedení ANO a ČSSD vyzvalo Trojkoalici k výměně náměstka Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). Ta tento krok odmítla.

Podle koaliční smlouvy si přitom koaliční partneři nesmějí zasahovat do personálních záležitostí. O situaci budou jednat vedení všech stran. Další schůzka špiček koalice se uskuteční před zářijovým zasedáním zastupitelstva.

Piráti budou rozhodovat v on-line hlasování

„Jako největší problém ve stávající koalici vnímáme současné struktury z ČSSD, které jsou u moci již od roku 2002 a v tuhle chvíli Prahu fakticky ovládají," uvedl Mikuláš Ferjenčík. Ve čtvrtek se uskuteční schůze krajského sdružení Pirátů. Po ní se bude dva dny rozhodovat v on-line hlasování. Podle zdrojů z magistrátu ale koalice s Piráty není pravděpodobnou variantou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jako pravděpodobnější se jeví, že zelení obětují Stropnického, chybějící hlas by pak mohla doplnit přeběhlice z TOP 09, nezařazená Monika Krobová Hášová. Možný je i rozklad Trojkoalice a výměna zelených za TOP 09, která v podzimních volbách skončila druhá.

Budoucnost Matěje Stropnického řeší klub Trojkoalice

O osudu Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ) jedná na pražském magistrátu klub Trojkoalice. ANO a ČSSD žádají jeho odvolání z postu náměstka primátorky - jinak prý koalice padne. Nelíbí se jim, jak Stropnický vystupoval v médiích po sporech o pražské stavební předpisy. 

Podle reportéra ČT Antonína Šimůnka přicházeli pražští zelení na jednání s tím, že za Stropnickým i nadále stojí. Podle jejich předsedy Ondřeje Mirovského je požadavek ANO a ČSSD na jeho odvolání absurdní.

Dá se ale předpokládat, že na jednání klubu Trojkoalice vzplane ohledně Stropnického spor s pražskými lidovci. Jejich předseda Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL) se totiž ohledně mediálních výstupů Stropnického k pražským stavebním předpisům už připojil na stranu ČSSD a ANO. Wolf souhlasí s jejich názorem, že vyjádření Matěje Stropnického v médiích ohledně stavebních předpisů byla nevhodná.

Jan Wolf: Záležet teď bude na Straně zelených

Předseda pražských lidovců Jan Wolf v Událostech v regionech doplnil, že lidovci podporují na magistrátu svého radního, což je konkrétně on. Starostové podporují svou radní Plamínkovou a zelení Matěje Stropnického. „My, pokud zelení budou i nadále podporovat Matěje Stropnického, nemáme důvod názor na zachování současné koalice měnit,“ uvedl.

Podle něj je totiž současná koalice tou nejlepší možnou variantou vládnutí v Praze. „Myslíme si, že opozice je rozbitá a jakákoli jiná koalice by nepřinesla Pražanům lepší výsledek, než je ten aktuální,“ řekl Wolf. 

Jak předseda pražských lidovců dodal, záleží teď na Straně zelených, koho pověří nebo jestli se rozhodnou vyměnit Matěje Stropnického v radě. „Ale do toho KDU-ČSL a předpokládám ani Starostové, nebudou více mluvit,“ uzavřel. 

Rozhovor s radním Janem Wolfem (zdroj: ČT24)

Stropnický: Koalice v Praze neprosazuje žádné změny

Matěj Stropnický v pondělí ještě před začátkem jednání klubu Trojkoalice České televizi řekl, že požadavek od silných koaličních stran ANO a ČSSD považuje za podivnou hru. Podle něj není chyba na jeho straně, ale na straně celé koalice. Ta totiž podle něj neprosazuje v Praze změny a ani nechce, aby se nějaké změny udály. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zbavte se Stropnického a všechno bude fajn - to je v zásadě sdělení ze strany ANO a ČSSD. Ale to není pravda,“ řekl Stropnický. Koalice podle něj neumožňuje prosazovat změny ani radním za Trojkoalici. Ať už v oblasti regulace hazardu nebo financování městských částí. „To jsou agendy mimo územní rozvoj, a ani tam se věc nehýbe z místa,“ dodal Stropnický.

Zůstane Adriana Krnáčová primátorkou?

Kromě Matěje Stropnického se ve vedení Prahy hraje i o primátorské křeslo. To se podle kuloárních informací pod Adrianou Krnáčovou (ANO) povážlivě houpe. Strany oficiálně odmítají průběh jednání a spekulace ohledně výměny primátora komentovat. Bez komentáře tyto úvahy nechává i samotná primátorka.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.