Rapidně přibývá exekucí na důchody

Každoročně přibývá lidí, kteří mají kvůli dluhům exekuce na důchody. Česká správa sociálního zabezpečení letos eviduje už o více než čtyři tisíce příkazů více, než za celý loňský rok. Nejčastěji se lidé zadlužují kvůli nakupování aut, elektroniky či věcí do domácností, ale také na pokrytí základních potřeb v krizových situacích. Důchodci se často dostávají do problémů kvůli tomu, že podporují své děti.

Rok od roku stoupá počet příkazů na exekuce na důchody. Srážky je možné nařídit ze všech typů důchodů - starobního, invalidního, vdovského či sirotčího, také na nemocenskou a mateřskou. Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jany Buraňové je mezi ohroženými výrazná skupina důchodců, kteří mají i několik exekucí na jeden důchod. „Je to důsledek toho, že nejsou schopni plnit regulérně nastavené splátky,“ uvedla Buraňová.

Přibývá lidí, kteří mají více srážek

Ředitel mediální komise Exekutorské komory České republiky Jaroslav Kocinec potvrdil, že na nárůstu exekučních příkazů se výrazně podílí skupina lidí, která má několik exekucí i na více typů důchodů. „Ve skutečnosti se počet lidí, kteří mají exekuci, snižuje. Narůstá ale počet těch, kteří jich mají více. Zatímco v roce 2013 jsme evidovali v průměru tři exekuce na osobu, dnes je to pět,“ vysvětloval Kocinec. Tato skupina podle něho nemá možnost, jak legálně vystoupit z dluhové pasti, do které se dostala.

Speciál: Přibývá exekucí na důchody (zdroj: ČT24)

To, že jsou v ohrožené skupině právě důchodci, má několik příčin. „Ročníky, které blíží důchodovému věku, často podceňují přechod do důchodu a vstupují do něho už s exekucí,“ uvedl ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal. Mnozí se také zadluží kvůli dětem. „Zaznamenáváme množící se případy starobních důchodců, kteří si berou půjčky, aby pomohly svým dětem. Často jde o matky, které podporují syny,“ uvedla Jana Buraňová.

Matky často doplácejí na syny

Potvrdil to také Kocinec z exekutorské komory. „Aktuálně jsem zaznamenal případ ženy, která měla několik exekucí, protože nebyla schopna splácet půjčky, které si vzala na chod domácnosti svého syna,“ řekl.

Vysoká zadluženost lidí také souvisí s vysokou nezaměstnaností. „V zadluženosti jsou v popředí kraje Moravskoslezský nebo Ústecký, kde je nejvyšší nezaměstnanost v republice. Potvrzuje to i počet klientů z těchto krajů, kteří se na nás obracejí,“ uvedl Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

  • 2008 - 40 718
  • 2009 - 46 121
  • 2010 - 51 184
  • 2011 - 60 874
  • 2012 - 67 614
  • 2013 - 70 997
  • 2014 - 75 315
  • k 30. 6. 2015 - 79 466