Informace o výbuchu v chemičce přišly pozdě, stěžují si obyvatelé Litvínova

Obyvatelé Litvínova na mimořádném jednání zastupitelstva kritizovali vedení města kvůli opožděným informacím po výbuchu v chemičce Unipetrol z minulého týdne. Starostka Kamila Bláhová (ANO) přiznala, že v komunikačním systému jsou mezery, radní jej chtějí zlepšit.

Lidé, kteří zaplnili jednací síň radnice, se vyjadřovali hlavně k tomu kdy, jak a o čem město obyvatele informovalo. „Jak je možné, že se událost stala v půl deváté a mateřské školy až v 10:19 dostaly informaci, že mají zavřít okna,“ ptala se na začátku diskuse Jarmila Meierová. Jeden z nespokojených obyvatel dokonce vyzval starostku Bláhovou k rezignaci.

Starostka se na jednání zastupitelstva bránila, že město muselo nejprve informace ověřit. „Neměli jsme do té doby ověřené informace. Snažila jsem se udělat maximum pro všechny občany,“ řekla Bláhová. Přiznala však, že událost z minulého čtvrtka ukázala, jaké mezery má město v informovanosti.

Zastupitelé přijali usnesení, podle kterého má starostka Bláhová jednat se zástupci Unipetrolu o zlepšení vzájemné komunikace při podobných událostech.

Postup vedení města po výbuchu už minulý týden kritizovali opoziční zastupitelé. Podle nich radnice v krizové situaci zaspala. „Až na náš popud jako zastupitelů byla svolaná bezpečnostní rada města,“ uvedl před týdnem bývalý starosta Daniel Volák.

Starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO) ale s tímto tvrzením minulý týden nesouhlasila - bezpečnostní radu prý svolala ona. „Jediné, co jsem dostala od dvou opozičních zastupitelů, byla informace s nabídkou pomoci. Nic dalšího,“ doplnila. 

Litvínov nemá obecní rozhlas ani rozesílání varovných SMS

Občané se o události mohli dozvědět z webu, sociálních sítí, městská policie projížděla dvacetitisícové město a šířila informace tlampači. Litvínov nemá obecní rozhlas ani systém rozesílání varovných sms zpráv. Takovou možnost naopak využily okolní obce, jako Hora Svaté Kateřiny či Brandov.

„Teprve zhruba hodinu a půl po výbuchu jsme dostali na radnici první velmi stručnou a velmi málo obsažnou hlasovou zprávu z integrovaného záchranného systému,“ uvedl před týdnem starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ). Těžko se pak podle něj reaguje na poplašené zprávy, třeba o evakuaci. 

Okolní obce sice mají kontakty na Unipetrol, na které se po výbuchu pokoušely volat, jinak ale byl jejich postup spíš improvizací: „Je velkou chybou, že starostové měst a obcí, které leží v dosahu několika kilometrů od obrovského areálu Unipetrolu, nejsou členy nějakého krizového výboru nebo komise. Starostové jsou zodpovědní, a pokud nemají informace, je to velmi těžké,“ doplnil minulý týden Vladimír Buřt.

Město chce lépe využívat sirény záchranářů

Po třech hodinách jednání zastupitelé uložili starostce, aby kontaktovala složky integrovaného záchranného systému. „Chtěli bychom mít možnost zasahovat do sirén, které jsou už nyní v Litvínově. Zároveň tajemník zpracovává materiál, jakým způsobem by bylo možné posílit informační systém města, kolik by třeba stál obecní rozhlas nebo systém rozesílání SMS zpráv," řekla po jednání starostka Kamila Bláhová.

Město by se mělo zapojit do vyšetřování

Zástupci zaměstnanců Unipetrolu předali zastupitelům Litvínova prohlášení, ve kterém žádají město mimo jiné o to, aby se zapojilo do vyšetřování příčin výbuchu.

Jednání zastupitelů se účastnili i zástupci Unipetrolu. I na adresu chemičky totiž padla vlna kritiky. Ředitel pro petrochemický segment a člen představenstva Lukasz Piotrowski však věc příliš nekomentoval. Mluvčí chemičky Mikuláš Duda uvedl, že odhad škod firma ještě k dispozici nemá. První odhady by snad mohly být příští týden. 

Při požáru a výbuchu nebyl nikdo zraněn a podle hasičů a Unipetrolu měření nezaznamenalo únik nebezpečných látek a nebyly zvýšeny jejich koncentrace v ovzduší. „Mám vážné pochybnosti, že se do ovzduší nedostaly žádné škodlivé látky. Zvlášť, když padaly saze velikosti nehtu," řekl místostarosta Litvínova Milan Šťovíček. „Vyžádáme si všechna měření," dodal.

Vyšetřování příčin bude trvat několik měsíců

U požáru se během téměř šesti dnů vystřídalo 43 hasičských jednotek, tedy skoro 500 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. 

Telefonát Ondřeje Kůse z jednání zastupitelů Litvínova (zdroj: ČT24)

Ředitel mostecké policie Jiří Volprecht uvedl, že vyšetřování příčin požáru a výbuchu potrvá několik měsíců. „Na místě probíhá ohledání celého prostoru, který je velmi rozsáhlý, probírá se velmi rozsáhlá dokumentace, probírají se data. Vše budeme vyhodnocovat, stejně jako videozáznamy," popsal Volprecht postup vyšetřovatelů.

Litvínov a Most: Silnice kolem areálu chemičky má mít čtyři pruhy

Litvínov se ještě do konce srpna obrátí na vládu s žádostí o rychlé řešení situace na silnici I/27 mezi Litvínovem a Mostem, která vede kolem areálu Unipetrolu. Obě města, která mají i podporu Ústeckého kraje, žádají z bezpečnostních důvodů o rozšíření komunikace na čtyři pruhy.