Radnice ve Frýdku-Místku začala zveřejňovat smlouvy

Vedení Frýdku-Místku začalo zveřejňovat na internetu smlouvy nad padesát tisíc korun a připravuje portál s informacemi o veřejných zakázkách. Koalice ČSSD, hnutí Naše město Frýdek-Místek a lidovců představila programové prohlášení, jehož součástí jsou i opatření pro průhlednější hospodaření. Radnice totiž čelí podezření, že v minulých letech se tam zakázky šily na míru vítězi, policie stíhá řadu lidí z bývalého vedení včetně současného primátora také kvůli podezření z nehospodárnosti nebo klientelismu.

Menšinová koalice v čele se sociálnědemokratickým primátorem Michalem Pobuckým, která vznikla letos v únoru, chce městu vylepšit pověst a slibuje transparentnější hospodaření. Na nově zřízených internetových stránkách www.smlouvyfm.cz jsou již smlouvy od letošního května do současnosti. „Budeme tam zveřejňovat veškeré smlouvy nad padesát tisíc bez DPH, které magistrát uzavřel. Zájemci tam najdou kompletní naskenovanou smlouvu,“ uvedl Pobucký.

  • Jako jedna z prvních institucí v Česku začal zveřejňovat smlouvy Liberecký kraj a dostal za to cenu nejtransparentnější úřad. K průkopníkům patří i severočeské Semily. Od jara letošního roku smlouvy zveřejňuje Nejvyšší kontrolní úřad a činí to i většina ministerstev.
  • Vláda připravuje zákon o registru smluv, který by měl být význemnou zbraní proti rostoucí korupci. Podle návrhu by měly mít stát, kraje, některé obce a další organizace, které hospodaří s veřejnými penězi, povinnost zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun v centrálním internetovém registru. Nezveřejněná smlouva by později neměla být platná.

Následovat má další portál, kde lidé najdou přehled všech veřejných zakázek. „Budou tam všechny firmy, které se hlásily do výběrového řízení, včetně cen, veškeré dodatky a vícepráce, cena, se kterou vyhrála vítězná firma,“ slíbil primátor na jaře, když záměr poprvé představil. Nyní potvrdil, že portál by měl začít fungovat do konce roku.

Veřejné stavby má hlídat poradní sbor

Koalice také slibuje citlivější přístup k architektuře města, o který se bude na magistrátu starat nový úsek hlavního architekta.  Kritiku včetně peticí obyvatel vzbudily totiž některé velké zásahy, které prosadilo v minulém volebním období sociálnědemokratické vedení radnice - například zbourání víceúčelové haly nebo historické textilky Slezan.

„Zřídíme také poradní sbor místních architektů, které zapojíme do plánovacího procesu. Každá veřejná stavba by měla projít i jejich rukama a očima,“ uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar z hnutí Naše město Frýdek-Místek. Vedení města chce podle svého programového prohlášení také razantně bojovat za obchvat města. Radní nevylučují, že v případě dalšího odkladu uspořádají nátlakové akce třeba formou blokád dopravy.

Reportáž: Frýdek-Místek pro větší transparentnost

Koalice potřebuje hlas z opozice

Programové prohlášení zahrnuje třináct oblastí a téměř osmdesát bodů. Patří k nim navýšení počtu policistů, rozšíření kamerového systému, osvobození dětí do tří let od poplatku za komunální odpad, vybudování nového centra pro seniory nebo rekonstrukce fotbalového stadionu. Vzhledem k tomu, že jde o menšinovou koalici, bude vedení města k prosazení čehokoliv potřebovat vždy aspoň jeden hlas opozice.

Podzimní volby loni ve Frýdku-Místku vyhrálo hnutí ANO v čele s Radimem Vrbatou. Po volbách začalo vládnout s ČSSD, koalice se ale v lednu rozpadla. V opozici je ANO a komunisté.