Když viděla dceru v 11 letech chodit, byl to nádherný pocit

Jedličkův ústav v Liberci začal nově využívat takzvaný oblek kosmonautů, který umožní chůzi i lidem, kteří dosud nikdy tento pocit nezakusili. Rehabilitační metoda se osvědčila například v sanatoriu v Klimkovicích. Terapie pomáhá zlepšit motorické funkce u pacientů s dětskou obrnou, po mrtvici nebo třeba po úrazu. Klienti si ji ale musejí platit sami.

Veronika se narodila předčasně, v nedokončeném 6. měsíci. Kvůli svému postižení je plně odkázaná na cizí pomoc. Má spastickou quadro symptomatologii. Teď, v jedenácti letech, poprvé zažívá radost z chůze. „Když ji vidíte v tom chodítku, jak chodí, jak vám jde naproti, je to prostě nádherný pocit,“ říká matka Veroniky Pavlína Fichtnerová.

Paní Fichtnerová připomíná situaci ze třetího nebo čtvrtého týdne cvičení, kdy po asi hodinové rehabilitaci v chodítku pak Veronika doma složila tři puzzle a ještě namalovala obrázek. „Hned po té terapii, odpoledne,“ popisuje matka.

Ruce, nohy i tělo obepíná při terapii speciální oblek. Díky němu pacient lépe vnímá svoje tělo v prostoru. Terapeuti zapojují každému pacientovi gumičky v obleku individuálně: „Je to na způsob zapojení takzvaného svalového řetězce,“ popisuje fyzioterapeutka Jedličkova ústavu Liberec Lucie Janečková. „Gumičky nám napomáhají k tomu, že se svaly zapojují, jak se zapojovat mají,“ popisuje dále metodu a dodává, že cílem je při rehabilitaci vytvořit novou paměťovou stopu v mozku, aby se malí pacienti naučili, jak správně nohu zapojit.

Metoda je založena na opakování pohybu

Metodu Therasuit vyvinuli fyzioterapeuti ve Spojených státech. Založená je na neustálém opakování určitého pohybu. Právě tím si mozek novou paměťovou stopu vytváří. Terapie trvá tři hodiny a pacient musí docházet každý všední den ideálně po dobu čtyř týdnů.

Rehabilitační metoda má několik fází:

  • nahřívání
  • neuromobilizace - terapeutická masáž, přibližování kloubních ploch jedna ke druhé
  • cvičení v kleci - posilování oslabených svalů nebo protahování zkrácených svalů
  • cvičení ve speciálním obleku
  • případně u dětí, které nejsou schopné cvičit ve vzpřímené poloze, je to terapie na válcích, na zemi nebo u žebřin

Lucie Janečková dodává, že při terapii je potřeba také aktivita samotného pacienta, čehož se jí například od malé Veroniky dostává vrchovatě. Kromě speciálního obleku metoda využívá i důmyslný systém kladek, lan a závaží. Nadějí je i pro devítiletého Liama. Zavěšený na pružných lanech se snadněji zorientuje v prostoru. „Lépe posílíme a stabilizujeme svalstvo podél páteře, břišní svaly, svaly kolem krční páteře a hlavy,“ popsala Barbora Šolić, fyzioterapeutka Jedličkova ústavu Liberec.

Terapii je vhodné po půl roce znovu zopakovat. Pojišťovny ji ale neproplácejí. Pacienta přijde na přibližně 50 tisíc korun.

Rehabilitační oblek v Jedličkově ústavu v Liberci (zdroj: ČT24)