Úhyn asi 500 raků u Litomyšle způsobilo sucho, ne rybáři

Úhyn asi 500 raků v říčce Desná v Poříčí u Litomyšle má na svědomí pouze příroda. Část korýšů nepřežila dlouhotrvající sucho, dalších asi 1000 jich minulý týden z vyschlého koryta zachránili ochránci přírody. Podezření, že rybáři záměrně zadrželi vodu v rybnících, se tak nepotvrdilo.

Ochranáři rybáře obviňovali, že nedodrželi minimální průtok a raci uhynuli kvůli zavřeným výpustím. Rybáři ale uzavření stavidel odmítali a radnice jim dala nyní za pravdu.

„Rybníky jsou silně pod stav a voda nepřitéká. Některé jsou hluboké jen jeden metr, a když nemají přítok, nemohou ani odpouštět. To by mohlo zase zahubit ryby,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí litomyšlské radnice Jiří Randák.

Zachráněné raky převezli do lomů

Český rybářský svaz podle Randáka navíc zařídil, že se do Desné přečerpává část vody nahromaděné v blízkých lomech. „V pátek tam teklo vody poměrně dost, uvidíme, kdy se zásoba vyčerpá,“ dodal. Říčka trpí nedostatkem vody pravidelně, obvykle ale až v září.

Situaci nezvrátilo ani úsilí dobrovolných hasičů z Budislavi, kteří počátkem minulého týdne do Desné vozili vodu. Jejich 12,5 krychlového metru stačilo jen na zatopení poslední tůně a záchranu části račí populace. Zachráněné raky převezli ochránci do lomů, kde by měli přežít.