Koupání v kašnách - lidem hrozí vyrážky a kožní onemocnění

Tropické dny vrcholí. Lidé ve městech se chladí, kde se dá. Například v Olomouci se osvěžují v barokních kašnách. Ovšem jde o kulturní památky a koupání v nich je zakázáno. Navíc jakost vody nekontrolují hygienici, varují proto před kožními nemocemi.

V olomouckém centru se nachází soubor šesti dochovaných barokních kašen. Každá z nich je pod dohledem městské kamery. Koupání i osvěžování v nich se nesmí. Jenže lidé zákaz nerespektují a osvěžující koupel dovolí i svým domácím mazlíčkům. Nevadilo jim ani to, že voda v kašnách není čistá.

Například Arionova kašna před olomouckou radnicí byla postavená jako brouzdaliště. Kolemjdoucí si z ní ale udělali rovnou koupaliště. Strážnici proto na ni nyní denně dohlíží. Koupání v ní ale není povolené a navíc muže být i zdraví nebezpečné. O vodu v kašně se totiž starají pracovníci technických služeb. „Lije se tam chlornan sodný, podle počasí od litru až do dvou litrů," uvedl Miloš Jaške z Technických služeb Olomouc.

Právě roztok chlornanu sodného, který je běžně známý jako chlorové bělidlo, se často používá k dezinfekci a jako bělicí činidlo. Látka je ale také silný oxidant a produkty oxidačních reakcí jsou žíravé. Roztoky chlornanu sodného ve vyšších koncentracích dokonce mohou poleptat kůži či poškodit oči.

Při nižší koncentraci není tak nebezpečný, ale zdravotně nezávadný také není. „Zvláště v tomto letním období bych to vůbec nedoporučovala, už při brouzdání mohou někteří citliví jedinci získat vyrážky nebo jiná kožní onemocnění," potvrdila hygienička Růžena Halířová z Krajské hygienické stanice Olomouc. Ze stejného důvodu je voda nevhodná ke koupání například v kašnách v Mělníku.

Voda v ostatních šesti barokních kašnách v centru Olomouce se chemicky neupravuje, aby se nepoškodil původní kámen.

Chemicky ošetřená je i voda v centru Brna

Chemicky ošetřená je i voda třeba v kašně před Janáčkovým divadlem v Brně. Podle Jozefa Kasaly, který je ředitelem městské firmy Veřejná zeleň města Brna, není tato voda, stejně jako v kašnách v Olomouci, vhodná ke koupání. Přesto se k ní Brňané chodili - a někteří stále chodí - osvěžit. Brouzdání a koupání v nedávno postavené kašně vadí především jejímu staviteli – architektu Jaroslavu Černému.

V Brně ale není žádná vyhláška, která by koupání a osvěžování v kašnách zakazovala. Strážníci tak mohou lidem domlouvat pouze v případě, kdy hrozí ničení majetku nebo budí veřejné pohoršení.