U Litomyšle kvůli suchu uhynuly stovky raků

U Litomyšle uhynulo kvůli suchu pět set raků (zdroj: ČT24)

Ve vyschlé říčce Desná na Svitavsku uhynulo pět set raků, další tisíc se podařilo zachránit ochráncům přírody. Ti nyní uvádějí, že za úhynem stojí zavřená stavidla nedalekých rybníků, jejich správci ale odmítají, že by ve snaze o záchranu svých ryb pochybili.

Říčkou Desná protéká nejméně vody za tři dekády a do záchrany raků se pustili nejen ochránci přírody, ale také hasiči a obyvatelé okolních obcí. Podle Josefa Cacha ze záchranné stanice Pasíčka stojí za poklesem vodní hladiny nejen několikaměsíční sucho, ale také rybníky v Budislavi, které měly mít uzavřené výpustě.

Rybáři sice připouštějí, že bojují o každou kapku vody, uzavření stavidel ale odmítají. „Úhyn raků je samozřejmě nemilá záležitost, ale situace s vodou je bohužel kritická všude. Z našeho pohledu nevidím žádné pochybení,“ prohlásil jednatel Rybářství Litomyšl Radek Holcman s tím, že sami dokonce zvažují předčasné výlovy.

Odbor životního prostředí v Litomyšli nyní zjišťuje, jestli za úhynem chráněného druhu stojí sucho, nebo zda rybáři záměrně zadrželi vodu v rybnících. Podle nařízení totiž musí dodržovat minimální průtok. „Prověříme, jak rybáři a všechny subjekty, které hospodaří na rybnících, dodržují manipulační řády,“ dodává pracovnice vodoprávního úřadu Olga Paclíková.