Voda nevhodná ke koupání už na 11 místech

Prázdniny, vysoké teploty a ideální počasí vyrazit k vodě. Bohužel ale k létu tradičně patří i zhoršená kvalita vody v některých přírodních koupalištích a následné vyrážky. Ve vodě jsou totiž i sinice a další organismy, které způsobují zdravotní problémy. Na některých přírodních koupalištích už hygienici koupání nedoporučují.

Kvalita vody se posuzuje na pětibodové škále, člověk by měl začít být ostražitý v případě zhoršené jakosti vody, což je hodnota uprostřed stupnice. Ještě horší je pak voda označená jako nevhodná ke koupání. V současné době je takových přírodních koupališť, kde už je podle hygieniků tento rizikový stav, v ČR 11. Z toho je ale jen na Orlické přehradě 5 míst.

Voda nevhodná ke koupání

  • Rybník Hnačov
  • Vodní nádrž Orlík – lokality Vojníkov, Podskalí, Trhovky, Lavičky, Popelíky
  • Staňkovský rybník
  • Koupaliště Prunéřov
  • Koupaliště Vysoká Pec
  • Přírodní koupaliště Zákupy
  • Koupaliště Sluníčko – Chrastava

Zdroj: www.koupacivody.cz

V Plzeňském kraji je nevhodné se koupat v Hnačovském rybníku

Plzeňský kraj má celkem 24 přírodních koupališť. Lidé by si zatím měli rozmyslet koupání hlavně v Hnačově na Klatovsku. Ve vodě jsou tam toxické sinice. „Můžou způsobovat zdravotní problémy a vyrážky,“ uvedl Přemysl Tomašuk, ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. Nejde sice podle něj ještě o těžce rizikovou vodu, ale nevhodná ke koupání je určitě.

Sinice produkují toxin - u lidí se po koupání objevují kožní problémy:

  • vyrážky
  • začervenání
  • svrbění

Štáb ČT ale u rybníka v Hnačově zastihl mladou ženu s dcerou, které se ve vodě i přes výstrahu koupou: „Problémy nemáme vůbec žádné. Citlivější lidi možná budou mít vyrážky, ale my se koupeme,“ konstatovala žena. 

Rybník Hnačov
Zdroj: ČT24

Druhé problematické místo v kraji je rybník Valcha. Tamní voda má ale podle hygieniků jen zhoršenou jakost, je tedy o stupeň lepší než v Hnačově. „Zhoršená kvalita vody znamená, že je stále podlimitní, ale už jsou tam náznaky, že voda může způsobovat problémy,“ popsal Přemysl Tomašuk. Po vykoupání je třeba se osprchovat. 

Bolevecké rybníky a Hracholusky zatím bez problémů

Asi nejznámějším místem ke koupání v Plzeňském kraji jsou Bolevecké rybníky v Plzni. Z města jsou tam lidé pěšky za několik minut. Tamní pláže bývají za hezkého počasí plné. Ještě před dvěma lety přitom na „Boleváku“ lidem koupání znepříjemňovala cerkárie. Tento rok je ale voda zatím čistá.  

Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně uvedl, že proti cerkáriím se dá jen těžko bojovat, protože jde o živočicha, který žije v rybnících a jako hostitele využívá vodní ptáky.

Další známé místo ke koupání v Plzeňském kraji jsou Hracholusky – přírodní nádrž o ploše zhruba 500 hektarů. I tam se dá zatím koupat bez problémů.

Pokud je teplo a neprší, ve vodě se množí bakterie

Hygienici odebírají vzorky vody pravidelně zhruba každých čtrnáct dní. Na místech, kde je voda podle dlouhodobých zkušeností kvalitnější, stačí kontrolní odběry jednou za 4 týdny. Laboratoře pak nejpozději do 24 hodin mají výsledky rozboru.

Kvalita vody se zhoršuje v závislosti na klimatických podmínkách. „Voda je v podstatě živý organismus a reaguje na vlivy prostředí. Když je dlouhodobě teplo a neprší, bakterie, které jsou ve vodě, se množí a způsobují potom zdravotní problémy,“ konstatoval hygienik Přemysl Tomašuk. Dodal, že to samé platí u sinic nebo cerkárií.

Dlouhotrvající teplé počasí v Česku zůstane i v následujících dnech.

Teplé letní počasí zůstane v České republice i nadále. Meteoroložka Marie Odstrčilová předpovídá na sobotu oblohu téměř bez mráčků a teploty v rozmezí 29 až 33 stupňů Celsia. V neděli pak bude 32 až 36 stupňů. Provozovatelé koupališť čekají největší nápor právě o víkendu. 

Voda nevhodná ke koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Zhoršená jakost vody: mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby trpící alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

Kvalita vody v přírodních koupalištích (zdroj: ČT24)