Lístky do Varů lze sehnat s dobrou taktikou a ochotou slevit

V pátek v Karlových Varech naplno odstartuje padesátý ročník mezinárodního filmového festivalu. Červené koberce jsou nachystané, plakáty vylepené, dnes ráno otevřely i první pokladny. Desetinu vstupenek si návštěvníci rozebrali závratnou rychlostí již v pondělním on-line předprodeji. Pořádný souboj o volná sedadla v kinosálech ale teprve přijde.

Osm tisíc lístků zmizelo během osmi minut, poté systém hlásil už jen vyčerpanou kapacitu. „Není to nijak překvapující. Chodí to tak každý rok,“ komentuje zkušenost s rezervacemi grafik Pavel Borovička, který na filmovou přehlídku zamíří tento rok již pošesté. Přes internetovou rezervaci získal pět lístků na filmy, které chtěl vidět. Po příjezdu do Varů si pořídí festival pass a pokusí se o další vstupenky jinými osvědčenými způsoby.

Za festival pass zaplatí návštěvník jubilejního ročníku o dvě stě korun více než loni. Základní cena letos činí 1200 korun, se studentskou nebo důchodcovskou kartou a průkazem ZTP vyjde festivalová kartička levněji, na 900 korun. Její držitel má denně nárok na tři lístky zdarma až na tři různá představení. Neznamená to ovšem, že s festivalovým pasem získává automaticky vstup na konkrétní projekce.

Po večírku se vstupenky loví hůř

„Lidé jsou z toho zpočátku trochu rozčarovaní,“ říká Borovička, podle kterého se mezi návštěvníky o shánění vstupenek mluví stále dokola. „Když se člověk trochu rozkouká, začne to vnímat jako hru, ve které bere ten, kdo trochu sleví. Místo filmů, za kterými na festival přijel, navštíví filmy, na které by jinak nešel. Rozšíří si tak aspoň obzory,“ jmenuje také pozitivní stránky systému.

Filmový fanoušek si s festivalovým pasem může rezervovat vždy den předem vstupenky přes sms. „Náročné to bývá po večírku, protože si na rezervace musíte přivstat. Začínají v sedm hodin ráno. Když lovíte o půl hodiny později, nic neulovíte,“ radí studentka Martina Janků, která na festival vyráží pravidelně s přáteli. V případě, že se na ni nedostane, využívá druhou šanci hodinu před představením, kdy pořadatelé festivalu uvolňují nevyzvednuté rezervace pro aktuální zájemce.

Třetí možností je vyčkat ještě déle. 15 minut před projekcí se na last minute pokladně totiž shromážďují vstupenky pro pozvané hosty, kteří se neukázali. Poslední naděje proniknout do sálu nastává pět minut před uvedením filmu přímo před kinem. Vedoucí kinosálu může propustit na volná místa malou nebo větší skupinku vyčkávajících diváků s kartičkou. Aby čekající dav uspokojil, povoluje i sezení v kině na schodech.

Prodej vstupenek na 50. MFF Karlovy Vary
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

„Kombinujeme všechny možnosti. Někteří z přátel čekají u last minute pokladny, jiní se posadí před dveře kina,“ přibližuje svou taktiku Martina. S přáteli se o lístky někdy dělí a vyměňuje je, jindy soupeří: „Stane se, že přijde člověk, který zamává před čekajícím davem s volňásky. To je vítezství, pak jdeme všichni.“

Bez festival passu se návštěvníci musí spolehnout na prodej vstupenek. Jedna stojí osmdesát korun, se slevou pak šedesát. Pro úspěšný nákup lístků je třeba být u pokladny ve chvíli jejího otevření, ani tak není zakoupení vstupenky snadnou záležitostí.

Více o 50. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech, který se koná od 3. do 11. července.