Chci být doktor jako vy! Traumateam plní sen nepálskému chlapci

Brno – Pomoc Traumateamu v Nepálu neskončila ani poté, co se lékaři, sestry a hasiči vrátili domů. Chtějí podpořit malého chlapce, který by se jednou rád stal lékařem. Na financování jeho studia proto založili sbírku. Po dubnovém zemětřesení ošetřil český Traumateam přímo v Nepálu víc než 11 tisíc zraněných.

Surajovi je 14 let, ale už umí dost dobře anglicky na to, aby mohl překládat do své rodné nepálštiny. Po dubnovém zemětřesení byl k ruce českému Traumateamu. „Pomáhal hlavně v triáži a překládal nám pro Nepálce, kteří k nám přišli na ošetření,“ potvrdila členka Traumateamu a vrchní sestra Centrálních operačních sálů ve Fakultní nemocnici Brno Jaroslava Jedličková. 

Traumateam založil na podporu Suraje KONTO NEPÁL, přispívat lze na účet 1017527479/6100.

Členka Traumateamu Jaroslava Jedličková o pomoci Surajovi (zdroj: ČT24)

A Traumateam teď chce pomoci Surajovi. „Bude studovat střední školu v Káthmándú. Studium bude trvat asi tři roky, ročně vyjde zhruba na 40 tisíc korun, což je za tři roky 120 tisíc,“ dodala Jedličková. Traumateam proto na chlapce, který se jednou chce stát lékařem, vyhlásil sbírku. Na kontě už je 22 tisíc korun. „Domluvili jsme se, že celý tým bude přispívat, jak kdo může,“ uvedla Jedličková s tím, že přispívat může i veřejnost. 

Suraj se členy Traumateamu
Zdroj: ČT24/FN Brno

Traumateam chce pomáhat ještě víc 

Pomoc ale potřebuje i samotný Traumateam, a to od ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo slíbilo, že přispěje zhruba jeden milion korun na nové vybavení, aby mohli lékaři lépe pracovat v polních podmínkách. 

Až doteď museli složitější případy převážet do okolních nemocnic. „Transportní kapacity jsou přehlcené a není čas vyčkávat u život ohrožujících poranění, je potřeba provést zákrok neprodleně, což umožní operační sál,“ uvedl úrazový chirurg Traumateamu Milan Krtička. Jednotce ale dosud chybí speciální transportní operační stůl a anesteziologický přístroj. Právě na jejich pořízení poputuje slíbený milion. 

Po působení v Pákistánu před deseti lety bylo pro záchranáře zemětřesení v Nepálu druhou ostrou misí. Během svého působení ošetřili víc než 11 tisíc lidí.