Vltavíny, děti meteoritu. Nebo ne?

České Budějovice – Jaký je symbol jižních Čech? Jistě, mohou to být historická města a zámky, mohou to být rybníky nebo horní Vltava. Rozhodně jím jsou i vltavíny – celosvětově unikátní přírodní zelené sklo, které je pro jižní Čechy a také jih Moravy typický. Lákají turisty, jejich kráse propadla řada sběračů, někteří s touhou zpeněžit je dokonce nelegálně těží lesy. Jejich původ ale není zcela pozemský, i když není vše zcela jednoznačné…

LEGENDY REGIONU: Vltavín, fenomén jižních Čech (zdroj: ČT24)

Vltavíny jsou podle běžně přijímané verze „potomky“ meteoritu, který před 14,5 miliony let dopadl do míst, kde je dnes Bavorsko. „Na povrchu byl v té době písek bohatý křemenem podobný sklářskému písku. Když meteorit dopadal, před ním šla mohutná tlaková vlna, která písek roztavila a vymrštila do Čech jako roztavený materiál,“ popsal tehdejší události Vít Kršul z Muzea Vltavínů. Podle geologa z Jihočeského muzea Petra Rajlicha ale není tato teorie přijímána bez výhrad. „V této otázce je řada nezodpovězených problémů, které ukazují, že to není jednoznačně vyřešeno. Možná nám výzkumy ukážou, že to mohlo být jinak,“ poukázal.

Každopádně jsou ale zelené polodrahokamy cenné. Vykupují se za 32 až 55 korun za gram. Jihočeské lesy proto začaly devastovat nájezdy hledačů. Dobře vědí, kam mají jít – vltavíny jsou v okolí Prachatic, Trhových Svinů a Kaplice. „Bývají tady celé noci, létají tady baterky,“ postěžoval si Jan Juda, který žije na samotě poblíž lesa s vltavíny. Nelegální těžbou vltavínů, po které zůstávají rozkopané a rozryté lesy, se zabývá i policie. Ukazuje se však, že jediný způsob, jak jí zabránit, je začít těžit oficiálně.

Na nájezdy hledačů nejvíce doplácejí obdivovatelé vltavínů, kteří desítky let sbírají nejzajímavější kusy. Milan Prchal, který nachází vltavíny již padesát let, jich dosud našel na 25 tisíc. „Všechny vltavíny, které jsem nalezl, jsem si maloval do deníků. Snažil jsem se napodobit povrch, popsal, jak vypadá, jakou má barvu. Deníky jsem si vedl po dobu 30 let,“ přiblížil. Kdysi dokázal při jediné odpolední vycházce nastřádat půl kilogramu zelených polodrahokamů. To je nyní již nemyslitelné.