Ukradenou Janáčkovu lišku Bystroušku nahradí kopie

Hukvaldy – Policisté našli stopy po zlodějích, kteří před pěti týdny ukradli v Hukvaldské oboře bronzovou sochu lišky Bystroušky. Zatím je ale nevypátrali. Čin překvalifikovali z přestupku na krádež. Představitelé obce a ostravsko-opavského biskupství zároveň začali zajišťovat vytvoření kopie sochy, kterou nechali na památku slavného hukvaldského rodáka Leoše Janáčka vyrobit tamní lesníci a myslivci v roce 1959.

Policisté zjistili, že zloději přijeli autem a jakou cestu použili, zatím je ale nechytili. Potvrdil to mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.

Zlodějům hrozí až pět let vězení

Biskupství ostravsko-opavské, které dostalo Hukvaldskou oboru i s liškou v restituci, doložilo, že způsobená škoda dosahuje sto tisíc korun. Kromě lišky zmizela i bronzová pamětní deska. „Vzhledem k výši škody jsme čin překvalifikovali na krádež, za kterou pachatelům hrozí až pět let vězení,“ řekl Starzyk.

Představitelé obce se s biskupstvím už krátce po krádeži shodli, že chtějí lišku co nejdříve vrátit na místo a začali s přípravami na vytvoření kopie. Dohodli se s dědici autora Karla Vávry a oslovili firmy, které by ji měly vyrobit. „Chceme věrně zachovat podobu i materiál, ze kterého byla vyrobená,“ uvedl starosta Hukvald Luděk Bujnošek.

Původní formu, ze které byla socha odlita, se ale nepodařilo najít. K dispozici jsou jen fotografie díla a také sádrového modelu. „Bude to asi trochu složitější práce, protože jsme například zjistili, že zcela chybí pohled shora,“ řekl mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Kopie bude zabezpečena proti zlodějům

Bronzovou lišku, na kterou si pro štěstí sahaly stovky tisíc návštěvníků obory i obdivovatelé Janáčkovy hudby z celého světa, ukradli zloději už podruhé. Poprvé zmizela nedlouho po instalaci v roce 1959. Nový odlitek ji nahradil v roce 1962. Tehdy byla její výroba jednodušší, protože existovala původní forma. Pokud neuhradí škodu pojišťovna, chce biskupství spolu s obcí vypsat veřejnou sbírku. Kopii památníku chtějí dobře zabezpečit proti zlodějům.

Ukradenou lišku nahradí v Hukvaldech kopie (zdroj: ČT24)