Lidé mohou adoptovat i píšťaly varhan

Kostelec na Hané - Vedle opuštěných dětí nebo zvířat mohou lidé dnes adoptovat třeba hrob, strom, vybavení starého biografu, schod na rozhlednu, okno na zámku, kapličku nebo píšťalu z varhan. Tento způsob, jak získat dárce pro záchranu hodnot, když chybí vlastní peníze i dotace, uplatnila také katolická farnost v Kostelci na Hané. K adopci jsou tam píšťaly varhan, které nutně potřebují rekonstrukci.

Varhany v kostele svatého Jakuba Staršího v Kostelci na Hané z roku 1899 prošly generální opravou naposledy v roce 1934. Dvoumanuálový nástroj s 23 rejstříky a 1134 píšťalami doprovázel obřady přes sto let, teď na několik měsíců zamíří do restaurátorské dílny.

„Po tak dlouhé době dochází stařičkému nástroji dech. Nefungují všechny rejstříky, některé tóny nehrají čistě. Hlavní problém ale je, že dřevěné píšťaly jsou napadeny červotočem,“ uvedl Jiří Vrba z ekonomické rady farnosti v Kostelci na Hané. Zdůraznil, že další odkládání generální opravy by vedlo ke zkáze varhan. K rekonstrukci, která bude stát 750 tisíc, se farnost rozhodla poté, co několik let neúspěšně žádala o dotaci. Proto potřebuje dárce.

Jedna píšťala za 500 korun

Lidé mohou na opravu nástroje přispět také adopcí píšťal. „Do adopce se zapojilo už téměř sto lidí a výtěžek je bezmála 200 tisíc korun,“ uvedl lidovecký místostarosta Kostelce na Hané František Horák. Lidé si mohou vybrat, kterou píšťalu či píšťaly chtějí sponzorovat. Cena jedné je pět set korun, dárce získá pamětní certifikát. Restaurátorská firma už začala varhany rozebírat. „Varhanáři si odvezli pedály, část píšťal a začínají je opravovat,“ uvedl kostelecký farář Stanislav Matyáš.

Farnost se inspirovala mimo jiné v nedaleké Senici na Hané, kde se už podařilo díky adopci píšťal varhany opravit. Stejná forma sponzorování pomohla zachránit například památkově chráněný nástroj v Bozkově na Semilsku nebo varhany v Dolní Lipce na Králicku. Zájemci mohou tímto způsobem přispívat na záchranu historických varhan v Dobrušce na Rychnovsku.

Ministerstvo adopce vítá

Adopce se neuplatňují jen u varhanních píšťal. Pomohly k obnově křížové cesty na Svatém kopečku v Mikulově na jižní Moravě, rozhledny Studenec na Děčínsku nebo posledního kamenného kina Varšava v Liberci. Projekt Adopce významných hrobů zachránil desítky chátrajících hrobů v Praze.

„Ministerstvo kultury a jeho dotační programy nestačí pokrýt všechny požadavky. Vítáme proto alternativní způsoby získávání peněz. Vhodnou formou je právě adopce památek,“ uvedl Vlastimil Staněk z Národního památkového ústavu Olomouc.

Lidé mohou adoptovat varhany (zdroj: ČT24)