Ústečané městu dluží miliony na odpadcích, někteří omylem

Ústí nad Labem - Téměř třetina Ústečanů městu včas nezaplatila za komunální odpad a spolu se sankcemi tak radnici dluží celkem 118 milionů korun. Podle primátorky Věry Nechybové (nez.) mohly obyvatele města zmást informace o možném zrušení poplatku. Těm, kteří jindy poctivě za odpady platí, proto město odpustí sankce. Chronické neplatiče ale město šetřit nebude. Hrozí jim exekucí.

Podle mluvčí radnice Romany Macové letos v termínu (30. června) nezaplatil rekordní počet lidí. „Poplatek nezaplatilo zhruba 28 tisíc Ústečanů,“ uvedla. Pokud lidé nezaplatí včas, úřad jim automaticky vyměřuje sankci ve výši jednoho tisíce korun, plus 500korunový poplatek za odpad. Celkový dluh včetně sankcí je celkem už 118 milionů korun.

Podle primátorky ale někteří obyvatelé mohli být zmatení informacemi o možném zrušení poplatku. S tímto nápadem přišlo bývalé vedení města a namísto toho chtělo zvýšit daň z nemovitosti. Vedení města se proto rozhodlo, že letos vyhlásí mimořádnou amnestii. „Řada lidí se mylně domnívala, že poplatek už byl zrušen, proto jsme přistoupili k amnestii. Termín platby poplatku za tento rok tedy prodlužujeme do 30. září,“ uvedla Nechybová.

Ústí nad Labem udělalo vstřícný krok vůči "výjimečným neplatičům" (zdroj: ČT24)

Dlouhodobým neplatičům hrozí exekuce

Radnice naopak tvrdě zakročí vůči chronickým neplatičům. „Velmi tvrdě přistoupíme k těm, kteří jsou pravidelnými neplatiči, aby poctiví lidé nebyli diskriminováni,“ doplnila Nechybová. Dluhy na poplatcích za komunální odpad vymáhá radnice exekučně. Jen od začátku letošního roku tak na starých dluzích získala 6,3 milionu korun. Poplatky za komunální odpad se v Ústeckém kraji liší podle vyhlášek jednotlivých měst. Například v Teplicích lidé neplatí poplatek za odpad vůbec.