Policie hledá v Poličce nelegálně uskladněnou munici a střelivo

Policisté kontrolují muniční sklady zbrojařské firmy STV Group v Poličce na Svitavsku. Firma tam má v několika budovách uskladněné letecké pumy, granáty a také dělostřeleckou munici. Podle informací České televize však na místě inspektoři našli i munici, která do skladů údajně nepatří. Tu teď zkoumají experti - pokud se podezření potvrdí, policie zahájí proti společnosti trestní řízení. Firma ale odmítá, že by nějakou munici skladovala nezákonně, podle jejího vedení jde jen o formální pochybení a soupis skladovaného materiálu předala policii.

„Ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál provádí v Poličce státní kontrolu, která je ze zákona neveřejná. Proto nemůžeme sdělovat žádné další informace,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia David Schön. Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) lze munici v prostorách zbrojařské firmy legálně skladovat, čeká proto na závěry státní kontroly.

„Probíhá u nás klasická kontrola, která je vyvolána událostmi ve Vrběticích. Probíhala už v různých podnicích obdobného typu a my jsme teď přišli na řadu,“ reagoval na kontrolu ředitel Poličských strojíren Jaroslav Trávníček.

Inspektoři zadrželi menší množství vojenského materiálu a předali ho expertům, kteří ho teď zkoumají. Podle informací ČT sice policie zvažovala zahájení trestního řízení, chce ale počkat až na vyjádření pyrotechniků. Kontrola probíhá asi ve 20 objektech, kde firma STV Group skladuje stovky tun munice.

Zpravodaj ČT: Státní kontrola bude probíhat několik týdnů (zdroj: ČT24)

Ze Slatiny nechala policie munici odvézt

Policie v Pardubickém kraji letos kontrolovala i sklady společnosti Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta na Orlickoústecku. Od února odtamtud odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu a případ vyšetřuje pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti.

Podle majitele firmy Martina Rudolfa zabavila asi 20 tun, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. Expertiza zajištěného materiálu zatím není hotová. Rudolf tvrdí, že firma má na vše obchodní licenci a materiál byl pořízen legálně. Před časem Český báňský úřad uvedl, že společnost nemá povolení skladovat výbušniny ani je nabývat. Společnost začala nedávno část skladů vyklízet, neboť nejsou k tomuto účelu zkolaudované. 

Na území Pardubického kraje je celkem šest muničních skladů, které provozují společnost Excalibur Army v Přelouči, firma LOM Praha na pardubickém letišti, společnost Poličské strojírny a Farma Úhřetice na Chrudimsku. Podle hejtmana kontroly kromě Slatiny žádné závady nezjistily.