Místo kamení dopadají na svatého z gobelínu jehly tkadlen

Valašské Meziříčí – Vzácný gobelín s motivem ukamenování svatého Štěpána za branami Damašku restaurují ve Valašském Meziříčí. Péči o nástěnný koberec utkaný před rokem 1600 v Belgii má na starosti Moravská gobelínová manufaktura. Hotovo má být v březnu, pak se gobelín vrátí Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze.

Ukamenování svatého Štěpána přihlíží řada postav, okraje jsou bohatě zdobené symboly květů a plodů. Tak vypadá gobelín utkaný před 400 lety v belgickém městě Oudenaarde. Je v poměrně špatném stavu, na mnoha místech se rozpadá. „Chceme zachovat co nejvíce původního materiálu i starých oprav. Spíše než o restaurování půjde o konzervování,“ uvedl ředitel Moravské gobelínové manufaktury Jan Timotej Strýček. 

Právě tkadleny z Valašského Meziříčí se ujaly péče o starý nástěnný koberec. „Začínáme, a proto ještě netušíme, co nás čeká. Jisté je, že bude nutné provést opravy téměř po celé ploše,“ myslí si tkadlena Jana Škařupová. 

Tkadleny opravují 400 let starý vlámský gobelín (zdroj: ČT24)

Obnova gobelínu by měla být hotova v březnu příštího roku. Dílo vytvořené ve vrcholném období vlámské dílny je součástí sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Ještě než se opravený gobelín vrátí do jeho sbírek, bude ve Valašském Meziříčí krátce vystaven. Celá obnova vzácné památky probíhá díky podpoře z Norských fondů.

Manufaktura ve Valašském Meziříčí se zabývá ručním tkaním klasických gobelínů, koberců či uměleckých tapiserií i jejich restaurováním. Založena byla už v roce v roce 1898.