Hasiči kvůli úniku kyseliny evakuovali budějovické biologické centrum

České Budějovice – V českobudějovickém biologickém centru Akademie věd zřejmě odpoledne unikla kyselina chlorovodíková. Hasiči proto museli z objektu evakuovat 34 lidí a záchranáři 30 z nich preventivně vypláchli podrážděné oči. Na místo vyjel technický automobil s chemickou laboratoří a také chemický kontejner, dodala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Posádky na místě zasahovaly přibližně dvě hodiny. „Hasiči se oblékli do protichemických obleků, nasadili dýchací přístroje a okamžitě zahájili průzkum,“ uvedla Matějů. Nejprve neobjevili žádný zdroj úniku látky. Zasažené laboratoře totiž mají vlastní vzduchotechniku s filtrací, která okamžitě spustila odvětrávání. „Přibližně po hodině a půl hasiči objevili plastový barel, ze kterého unikla pravděpodobně kyselina chlorovodíková. Na její neutralizaci si velitel zásahu vyžádal vápenný roztok,“ dodala mluvčí.  

Kromě hasičů a záchranné služby na místě také zasahovala Policie ČR a městští strážníci. Kyselina unikla v objektu entomologického ústavu biologického centra.