Půl století Boršov žádal o opravu silnice, nakonec ji platí radnice

Boršov nad Vltavou (Českobudějovicko) – Téměř půl století usiloval Boršov nad Vltavou o opravu silnice, která vede do obce a nezvládá náročný provoz. Radnici v minulosti nepomohl stát ani Evropská unie, nakonec se rozhodla, že rekonstrukci zaplatí sama. Letos začala.

UDÁLOSTI V REGIONECH: Boršovská silnice potřebovala opravu 44 let (zdroj: ČT24)

Boršov nad Vltavou zná vodácký národ jako konečný bod plaveb po Vltavě, dobře ho znají také řidiči nákladních aut přivážejících mouku do místního potravinářského závodu. Takovému náporu a navíc občasným záplavám musí zdejší silnice odolávat již desetiletí, odolává však jen sotva. Letos začala její oprava, dělníci zatím likvidují staré zábradlí, potom začnou rozebírat starou cestu, postavenou již za druhé světové války. „Po celé linii se vyměňuje i kanalizace. Dělá se celý nový povrch a nové chodníky,“ popsal rozsah rekonstrukce boršovský starosta Jan Zeman.

Místní se radují, nevadí jim ani nutná uzavírka. Naopak se těší, že ušetří za opravy svých aut. „Říkali tomu tady tankodrom a divili se, protože je tady teď stezka. Cizinci, co tady jezdí, se tomu dost divili,“ poukázal obyvatel Boršova Jan Dvořák.

O opravu silnice usilovali Boršovští již 44 let. Poprvé poslali žádost o její opravu v roce 1971, ale nikdy neuspěli, ať už měli co do činění se státem, krajem, nebo správci evropských fondů. Nepomohla ani petice, kterou občané sepsali v roce 2011, před dvěma lety musela radnice omezit rychlost a označit nejhorší úseky.

Když se ukázalo, že obci peníze na opravu nikdo nedá, rozhodla se radnice nakonec zaplatit vše sama. Po zjednodušení projektu se podařilo snížit cenu na 9,5 milionu korun, které obec dokázala zajistit.