Jednu ze čtyř sobotních akcí k migrační krizi Praha nepovolila

Praha – Shromáždění na podporu uprchlíků na pražském Václavském náměstí v sobotu nesmí proběhnout. Magistrát ho zakázal, protože si tentýž prostor zamluvili odpůrci imigrace, kterou pořádá radikální Národní demokracie. I přesto proběhnou na Václavském náměstí v průběhu sobotního odpoledne tři akce, jejichž účastníci se chtějí vyjádřit k migrační vlně.

Na Václavském náměstí měly v sobotu proběhnout čtyři akce. Dvě z nich však jejich pořadatelé ohlásili na Můstek s tím, že vyjádření solidarity s uprchlíky mělo začít v 16:00, o pouhou hodinu později však byl svolán „tábor lidu“, který má být zaměřen „proti imigraci, kvótám a za vystoupení z EU“ Národní demokracie. Magistrát proto nepovolil shromáždění zastánců uprchlíků, kteří svoji akci nahlásili týden po Národní demokracii. Návrh úředníků, aby se obě skupiny o prostranství podělily, radikálové odmítli, pořadatelé akce vyjadřující solidaritu potom nereagovali na nabídku jiného místa na Václavském náměstí.

I přesto proběhnou v sobotu odpoledne na Václavském náměstí tři akce, které se týkají problematiky migrace. Od 14:00 začne na Můstku shromáždění, jehož účastníci chtějí odsoudit šíření xenofobie a strachu z běženců. K soše svatého Václava v 16:00 dorazí ti, kteří migranty v Česku nechtějí a o hodinu později začne na Můstku zmíněné shromáždění extremistů.

Obdobná demonstrace proti imigraci se na Můstku konala již 1. července. Přišlo na ni asi 700 lidí, někteří z nich měli s sebou maketu šibenice. Policie nezasáhla, dodatečně pak situaci prověřovala a uvedla, že někteří účastníci a řečníci mohli spáchat trestný čin. Průběh akce kritizovali vládní politici, podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) není možné projevy xenofobie a rasismu tolerovat. Odsoudili je i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) či vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Šibenice na demonstraci proti islámu a migraci
Zdroj: ČT24

Podle extremistické Národní demokracie, která sobotní odpolední akci odpůrců pořádá, však je „nošení maket šibenic naprosto adekvátním vyjádřením nesouhlasu vládě“. Kabinet před nedávnem souhlasil s přijetím 1500 uprchlíků do konce roku 2017. Současně ale premiér Sobotka v Evropské radě prosadil odmítnutí návrhu povinných kvót, se kterým přišla Evropská komise.

Vydáno pod