Pracují zavěšení na lanech a vše dělají ručně - jako ve středověku

U Karlových Varů vrcholí zatím nejrozsáhlejší akce na zajištění skal a svahů podél řeky Ohře. Desítky dělníků čistí svah nad silnicí, která spojuje Karlovy Vary a Kyselku. V minulosti tam při deštích padající kamení ohrožovalo řidiče.

Dělníci svah čistí, shazují uvolněné kameny a skálu zakrývají pletivem, které ukotvují do velké hloubky. Pracují přitom s podobným vybavením jako horolezci – musí je jistit dvě lana. Chyba by znamenala pád z výšky přes deset metrů.

Skálu dělníci zajišťují bez ohledu na aktuální počasí - v dešti i vedrech. Spoléhat musejí hlavně na vlastní sílu, šikovnost a nástroje, které nahoru sami vynesou. Do špatně přístupného terénu těžkou techniku nedostanou. Zástupce hlavního stavbyvedoucího Filip Sedláček uvádí jako příklad vytahování pletiva, které na skálu musí dostat ručně: „Je to jako ve středověku,“ dodává Sedláček.

Události ČT: U Ohře probíhá rozsáhlé zajištění skal (zdroj: ČT24)

Některé uvolněné kameny, které dělnici shazují, mají přitom hmotnost i přes 2 tuny. Skály nad silnicí jsou nebezpečné hlavně po přívalových deštích a jarním tání. Voda ze svahů uvolňuje bahno a kamení, které pak ohrožuje řidiče.

Kraj by na zajištění skal potřeboval půl miliardy korun

Hornatý Karlovarský kraj by potřeboval na zabezpečení všech problematických míst až půl miliardy korun. Tolik peněz teď ale na opravy nemá. Jak uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Pánik (ČSSD), současné zajišťování skal představuje zakázku za bezmála 100 milionů korun. „Je to 29 samostatných objektů,“ dodal Pánik. Už v minulosti přitom podle něj kraj do sanace skal investoval několik desítek milionů: „V této chvíli tato zakázka je asi největšího rozsahu,“ doplnil.

  • Nestabilní skály jsou v Karlovarském kraji v okolí řady silnic 2. a 3 třídy.
  • Kraj se je snaží zabezpečit kvůli rozvoji cestovního ruchu - na silnicích se zvyšuje provoz.

Problém s nebezpečnými skalami je stále například na Loketsku a Jáchymovsku. Opravy všech nebezpečných míst v Karlovarském kraji potrvají nejméně pět let. Svah nad silnicí mezi Karlovými Vary a Kyselkou stavební firmy zabezpečí do konce prázdnin.

Dělníci zajišťují skály u silnice na Kyselku
Zdroj: ČT24