Soud vzal do vazby polského řidiče obviněného z nehody s pendolinem

Nový Jičín – Okresní soud uvalil vazbu na padesátiletého polského řidiče, který ve středu zřejmě zavinil tragickou srážku s rychlíkem Pendolino ve Studénce. S kamionem naloženým hliníkovými plechy vjel na železniční přejezd, přestože svítila výstražná červená světla a padaly závory. Řidič zůstal stát na kolejích, po kterých se blížil vlak. Před srážkou jen kousek popojel, takže vlak smetl návěs, zatímco kabina i s ním uvnitř zůstala celá. Po střetu zemřeli tři cestující vlaku. Muž je obviněný z obecného ohrožení z nedbalosti, za což mu hrozí tři až deset let vězení.

Právě vysoká trestní sazba je jedním z důvodů, proč soud rozhodl vyhovět návrhu státní zástupkyně na vazební stíhání. Dalším důvodem je fakt, že jde o polského občana, který by se mohl snadněji než český obviněný vyhýbat trestnímu řízení a mařit vyšetřování. „Je důvodná obava, že by se obviněný mohl vyhýbat stíhání nebo se skrývat,“ uvedla státní zástupkyně Žaneta Čaňová.

U nedbalostních trestných činů řidičů je vazební stíhání spíše výjimečné. Na svobodě byl například vyšetřován řidič tramvaje z Ostravy Petr Hroch, později odsouzen za srážku tramvají ve Vřesině z roku 2008, při které zemřeli tři lidé. Ve vazbě nebyl ani nikdo z aktérů neštěstí ve Studénce z téhož roku.

Soudce: Řidič svého činu upřímně lituje

Z vyjádření soudce plyne, že se řidič sám přiznal. „Svého činu upřímně lituje. Postupně mu dochází, co způsobil,“ řekl soudce Radim Švec. Podle něj je nehoda mimo jiné důsledkem toho, že se řidič vyhýbal placeným úsekům silnic. Polák vezl palety plechů z Polska do Maďarska, a do Studénky tak zřejmě neměl důvod zajíždět. Podle Jiřího Raka, advokáta obviněného, má řidič vlastní verzi toho, jak k nehodě došlo. Podrobnosti ale odmítl sdělit.

Řidiče usvědčují mimo jiné záběry z kamerového systému, které prokazují, že jel na červenou. Policisté potvrdili, že muž dvakrát vypovídal, k obsahu se ale odmítli vyjádřit. Podle informací policie prý dosud neměl problémy s českou dopravní policií, má ale údajně větší množství záznamů o přestupcích v Polsku.

Stav tří raněných je velmi vážný

Srážka měla velmi vážné následky. Tři cestující zemřeli. Jednoho muže našli záchranáři mrtvého už ve vlaku, druhý jim skonal v rukou, třetí se v nemocnici nedožil prvního rána. Celkem osmnáct lidí utrpělo zranění, stav tří z nich je velmi vážný. Mezi těžce raněnými, kteří leží na jednotce intenzivní péče Fakultní nemocnice Ostrava, je i strojvedoucí. Jeho kabinu zdemolovaly palety s hliníkovými plechy z kamionu. Dva mají těžká poranění mnoha orgánů včetně amputací. „Pacienti jsou stále udržováni v umělém spánku. Na jakékoliv prognózy je příliš brzy,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Materiální škody dosahují podle předběžných odhadů 170 milionů korun. Největší škody, asi 150 milionů, jsou na vlakové soupravě. Poškozený vlak je v současné době v depu v Bohumíně, během pátečního odpoledne ale má být převezen do Prahy. V troskách zůstává uvězněna jedna ze dvou černých skříněk, která by měla objasnit, jakou rychlostí jel vlak před srážkou, jestli brzdil nebo v jakém stavu byla návěstidla. Data z první skříňky budou vyhodnocovat dopravní experti. Technici vytáhli z kabiny také osobní věci strojvůdce, které mu už předali.

Po srážce pendolina s kamionem vláčel vlak několik set metrů trosky automobilu, jehož kusy byly všude kolem rozmetány. Přitom došlo k požáru, který svědci popisovali jako ohnivou kouli. Hořely především pohonné hmoty z rozbitého kamionu. Část plechů z návěsu skončila v přední části vlaku.