Sociální rehabilitace vrací lidi s handicapem nebo po úrazu do života

Trénink paměti, motoriky nebo procvičování pracovních pohovorů jsou zahrnuty ve službě sociální rehabilitace, kterou nabízí Liga vozíčkářů. Její pracovníci teď jezdí i do terénu přímo ke klientům domů a nově i mimo Brno. Organizace nabízí tuto pomoc zadarmo.

„Jezdil jsem po Brně se sanitkou a jednoho krásného dne jsem se vzbudil a měl jsem smůlu,“ popsal klíčový den ve svém životě jednatřicetiletý Lukáš Krkavec z Blanska. Bývalého řidiče sanitky totiž potkala cévní mozková příhoda. „Padal jsem na jednu stranu a nemohl moc mluvit, ale podařilo se mi ještě zavolat rychlou,“ pokračoval. Pak upadl do kómatu a probudil se až za dva měsíce. Od té doby má vážné následky.

S rozpohybováním těla mu pomáhá zdravotní rehabilitace a na doporučení úřadu práce nyní zkouší i sociální pomoc. Jednou týdně tak k němu domů z Brna dojíždí sociální pracovnice, která s ním procvičuje především paměť. „Jakákoli činnost je dobrá, aby se se mnou něco dělalo,“ dodal Krkavec. Sociální pracovnice Lucie Chýlková s ním tak řeší různé hlavolamy a cvičení na udržení pozornosti.„On hodně zapomíná i třeba na to, že mám přijít, tak mu to musí někdo připomínat. Snažíme se proto, aby se paměť neztrácela, ale spíše se udržovala,“ řekla Chýlková.

Klienti sociální rehabilitace ale mohou využít mnohem více nabízených služeb. „Nejčastěji s klienty řešíme práci. Pomáháme jim najít práci, která bude vyhovovat jejich zdravotnímu postižení. Učíme je psát životopisy, motivační dopisy, díváme se na nabídky práce nebo je připravujeme na pohovor,“ vysvětlila Chýlková. Dále sociální pracovníci pomáhají svým klientům se osamostatnit. Učí je například cestovat veřejnou dopravou, orientovat se v jízdních řádech či hospodařit s penězi. Pracovníci Ligy vozíčkářů pomáhají více než osmdesáti klientům a zhruba za polovinou z nich nyní dojíždí mimo Brno.

Lucie Chýlková hovoří o sociální rehabilitaci (zdroj: ČT24)

Komu je služba určena?

Klientem služby Sociální rehabilitace se může stát člověk s tělesným postižením, mentálním postižením či chronickým onemocněním, který se chce dále rozvíjet, být aktivní a samostatný v Brně a okolí. Věková hranice lidí, kterým je služba poskytována, je 16–64 let.

Zdroj: Liga vozíčkářů

Sociální rehabilitace je i pro lidi s vrozeným handicapem

Sociální pracovníci pomohli najít zaměstnání i Zdeňku Liškovi, který je handicapovaný od narození. „Je to dětská mozková obrna a příčinou byly komplikace při porodu,“ začal vyprávět svůj příběh Zdeněk Liška. S Ligou vozíčkářů spolupracuje už deset let. Nejdříve ale jen v rámci volnočasových aktivit. „Užší spolupráce začala před nějakými pěti šesti lety, když jsem přišel o práci a snažil jsem se ji nějakým způsobem najít,“ pokračoval. Ze začátku se snažil zaměstnání sehnat sám přes inzeráty v novinách a na webových stránkách.

Pak se na doporučení svých známých obrátil se svým problémem právě na Ligu vozíčkářů. „Oni rozvíjeli program zapojení handicapovaných do pracovního procesu. Protože jsem hledal práci, tak mi nabídli i sociální rehabilitaci,“ řekl Liška. Nejdříve dostal možnost absolvovat rekvalifikační kurz v počítačových dovednostech. Po jeho ukončení mu pracovníci Ligy vozíčkářů pomohli sehnat práci, která by vyhovovala jeho schopnostem a možnostem. „Po svých zkušenostech jsem totiž zjistil, že je lepší se orientovat na zaměstnavatele, kteří zaměstnávají handicapované,“ uzavřel Liška, který získal místo webového správce ve firmě, která dodává učebnice do škol.