Stát chce prodat stovky nepotřebných objektů. První je ve Vidnavě

Státní rozpočet by mohl získat zhruba dvě miliardy za prodej nevyužívaného majetku. Podle usnesení vlády má celkem jednadvacet státních institucí do konce září předat Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových více než šest set nepotřebných nemovitostí. Prvním předaným objektem je bývalý kněžský seminář ve Vidnavě na Jesenicku. Úřadu ho předává vězeňská služba, která tam chtěla vybudovat detenční ústav. Ze záměru však sešlo a pak se marně snažila komplex prodat.

Bývalý kněžský seminář v jesenickém pohraničí je prvním objektem, který předává státní instituce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. "Jsme jedinou složkou státu, která má v hlavní náplni činnosti hospodaření se státním majetkem. Nechť se ostatní instituce věnují své agendě," řekla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu. Věří, že státu to přinese úspory. "Úředníci, kteří se nemovitostmi každý den zabývají, budou lépe vědět, jak nepotřebné nemovitosti prodat. Ví, kde inzerovat, a lépe odhadnou snižování cen," dodala.

Vězeňská služba, která patří pod ministerstvo spravedlnosti, zkoušela komplex prodat ve čtyřech kolech. Cena spadla z 29 milionů, které za něj zaplatila před sedmi lety církvi, na méně než třetinu. Důvodem, proč objekt nakonec nevyužila, byla příliš nákladná rekonstrukce a také úbytek vězňů po prezidentské amnestii. Úřad chce během srpna zahájit výběrové řízení. Minimální cena je 10,2 milionu.

Objevili se první zájemci

Podle ředitele ostravské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Karola Siwka se již objevili zájemci. "Proběhne aukce. Do té doby, než dostaneme obálku s nabídkou, by to však byly jen spekulace," uvedl Siwek. Dlouholetý správce areálu Miroslav Mikunda potvrdil, že jeden zájemce, který uvažuje, že ve Vidnavě vybuduje domov pro seniory, se už byl na objekt podívat.

Komplex se spoustou pokojů, velkou zahradou, bazénem i kinosálem sloužil od počátku 20. století k výchově kněží, za války byl využíván jako zajatecký tábor a lazaret, poté tam byla dětská ozdravovna. Po roce 1989 ho dostala zpátky církev. Asi dva roky tam pobývali také uprchlíci z Kosova. Už mnoho let je opuštěný. Ministerstvo spravedlnosti nabídlo v souvislosti s uprchlickou krizí objekt ministerstvu vnitra, avšak zatím o něj není zájem, podobně jako o vidnavský klášter, který nabídla k tomuto využití Kongregace sester svatého Karla Boromejského.

Úřad převezme i chatu Koruna v Krkonoších

Další z řady nepotřebných objektů, který převezeme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, bude rekreační areál Koruna v krkonošském Harrachově. Patří Národnímu kontrolnímu úřadu. Chatu využíval do devadesátých let, pak ji pronajal pražskému gymnáziu. Už šest let je prázdná. "Vítáme usnesení vlády, na základě kterého můžeme chatu Korunu převést," uvedla mluvčí Národního kontrolního úřadu Olga Málková.

Letos by měl úřad převzít 242 objektů a 638 pozemků, v příštím roce by mohlo jít až o pět tisíc nemovitostí.