Milion nových slepic přinese riziko ptačích nemocí

Dva obří velkochovy slepic zřejmě už příští rok vzniknou v Karlovarském kraji. Firmy tam ve dvou areálech budou chovat milion kusů drůbeže. Veterináři se proto už teď připravují na možné riziko šíření nákaz.

Zemědělský areál u Plesné na Chebsku patří mezi ty středně velké. Za plného stavu tam mají až 130 000 slepic. Před třemi lety ale museli kvůli salmonelóze utratit 27 tisíc kusů drůbeže. Pomáhali tehdy i veterináři: "Chovatel má velice omezené množství zaměstnanců, takže není schopen provést utracení a neškodné zlikvidování slepic, krmiva a steliva," konstatovala Mária Slepičková, ředitelka Státní veterinární správy Karlovarského kraje.

Jak postupovat v případě šíření nemocí proto musejí veterináři zkoušet přímo v terénu. Likvidace následků salmonelózy stojí miliony korun. Ještě dražší by to bylo v případě ptačí chřipky. Přitom ta se v Evropě podle Márie Slepičkové vyskytuje neustále - poslední ohnisko zaznamenali před 14 dny v Německu v komerčním chovu slepic. V případě ptačí chřipky je likvidace následků o to komplikovanější, že je nutné neškodně odstranit nejen ptáky, ale i vejce.

Chov na Chebsku leží blízko hranic, takže ochranné pásmo zasahuje až na území Německa. V případě nákazy by tedy čeští veterináři museli informovat i své západní kolegy. Nákazu likvidují všechny složky integrovaného záchranného systému, protože chovatel sám není schopen zvládnout všechny nařízené úkony. Účastní se tedy hasiči, policie, krajská hygienická stanice i obec.

Má-li chovatel podezření na nákazu, je jeho povinností to oznámit krajské veterinární správě. Ta na místě odebere vzorky a pošle je do referenční laboratoře. Tam by do 6 hodin měli znát výsledek. Je-li pozitivní, okamžitě se svolává nákazová komise a v určitých případech i krizový štáb kraje.

Kromě farmy u Plesné na Chebsku budou už příští rok veterináři v Karlovarském kraji dohlížet na další dva nové provozy. V opuštěném zemědělském areálu u Toužimi bude firma chovat 400 000 kusů slepic. A ještě o 200 tisíc kusů víc má být ve farmě u Třebeně na Chebsku.
Krajský úřad už prověřoval, co budou znamenat nové velkochovy pro okolní řeky a dopravu na silnicích. S oběma záměry ale vydal souhlasné stanovisko. V nových provozech zaměstnají firmy desítky lidí. Za výstavbu a úpravy areálů zaplatí soukromá firma přes 300 milionů korun.

Velkochovy drůbeže (zdroj: ČT24)