Táborská zoo začíná v novém, bude pomáhat zvířatům v nouzi

Tábor - Táborská zoologická zahrada obnoví 30. června provoz pod novým majitelem. Zaměřit se chce především na chov ohrožených druhů zvířat. Nyní se jí například podařilo odchovat mláďata vlka arktického. V budoucnosti se chce zaměřit hlavně na ohrožené druhy z české fauny. „Chceme hlavně ty druhy, kterým dokážeme vytvořit ideální podmínky. Ale nevylučuji, že sem vezmeme třeba jednu ohroženou velkou šelmu,“ řekl majitel komplexu Evžen Korec s tím, že zoo bude chovat ohroženou sovici sněžnou nebo krkavce velkého.

Zoologická zahrada získala v minulých dnech od ministerstva životního prostředí licenci potřebnou k provozu na dobu neurčitou. Komplex se poprvé otevře veřejnosti 30. června, kdy bude pro všechny návštěvníky vstup zdarma. Navíc školáci, kteří se prokážou vysvědčením se samými jedničkami, budou mít přístup ke zvířatům, k nimž se lidé jinak nedostanou. „Plánujeme také zavést komentované krmení zvířat, což by mělo představovat edukační činnost,“ uvedl Korec.

Táborská zoo pod bývalým majitelem dlužila různým subjektům desítky milionů korun. V únoru ukončila provoz pro veřejnost, ale zvířata jí zůstala. Předchozí majitel zoo Libor Hrubý už před časem uvedl, že za touto situací stojí chybná rozhodnutí stavebních úřadů v Táboře a na jihočeském krajském úřadě, které odmítly zoo schválit dodatečné stavební povolení. Ani jedna instituce však pochybení nepřipustila. Současné vedení už o dodatečném zkolaudování jedná se stavebním úřadem, stejně jako o dopravní situaci, tak aby návštěvníci příliš nezatěžovali místní obyvatele.

Zoo Tábor
Zdroj: ČT24/Zoo Tábor

Zoo v Táboře zahájila provoz v roce 2011. V minulosti zaměstnávala téměř 60 lidí. Korec počítá s výraznou redukcí pracovníků. Odhaduje, že provoz by mělo zajistit zhruba deset zaměstnanců. Nový majitel odhaduje, že roční náklady na provoz zoo by měly být do deseti milionů korun. Úpravy komplexu podle Korce zatím stály řádově miliony korun.