Pozůstalým z Uherského Brodu rozdělili zastupitelé dva a půl milionu

Uherský Brod - Zastupitelé Uherského Brodu na středečním zasedání rozhodli o rozdělení zhruba dvou a půl milionu korun určených pozůstalým po obětech střelby v tamní restauraci Družba. Letos v únoru tam třiašedesátiletý útočník zabil osm lidí a jednu ženu těžce zranil. Částku na pomoc obětem a pozůstalým město nashromáždilo pomocí veřejné sbírky, benefičního koncertu nebo příspěvku od kraje.

Krátká rozprava a hlasování. Zastupitelé v Uherském Brodě dnes udělali jeden z posledních kroků k tomu, aby pozůstalí po obětech únorové střelby v tamní restauraci dostali finanční pomoc. Celkem politici rozdělovali téměř dva a půl milionu korun, které se podařilo shromáždit díky solidaritě s oběťmi tragédie.

Kde se vzaly peníze?

Po tragédii se rozběhlo hned několik projektů, jejichž cílem bylo finančně podpořit zraněnou ženu, pozůstalé po obětech a další lidi, kterých se střelba v restauraci Družba dotkla. Zastupitelé rozdělovali peníze z následujících sbírek:

  • výtěžek veřejné sbírky pořádané městem Uherský Brod ve výši 1 694 432 Kč
  • dar Zlínského kraje ve výši 400 000 Kč
  • výtěžek benefičního koncertu Heleny Vondráčkové ve výši 156 000 Kč
  • další darované finanční prostředky od měst a firem 305 000 Kč

Kolik kdo dostane radnice vzhledem k citlivosti nezveřejní. Klíčem pro rozdělení peněz byl nový občanský zákoník, který v případě dědictví myslí v první řadě na děti a manžele, na druhém místě na rodiče a na třetím na sourozence obětí. Roli hraje i to, zda oběť žila s příbuznými ve společné domácnosti. Zastupitelé mysleli i na zraněnou ženu, kterou útočník postřelil a která je stále v péči lékařů.

Finanční pomoci by se měli pozůstalí dočkat už brzy. Peníze poputují na jejich účty po ověření zápisu ze zastupitelstva a podpisech předpřipravených darovacích smluv.

Zastupitelé rozdělovali peníze pro pozůstalé po obětech střelby (zdroj: ČT24)

Pomoci může i stát

Pozůstalí po obětech mají nárok i na pomoc od státu. Dvě stě tisíc korun zákon přiznává přímým příbuzným, kteří s oběťmi žili, nebo těm, ke kterým měli zavraždění vyživovací povinnost. Celkovým limitem na jednu rodinu je částka šest set tisíc. Pozůstalí se ale musí o pomoc státu sami přihlásit.

Odškodné mohou příbuzní oběti také vysoudit. Protože je ale v případě uherskobrodského útoku pachatel mrtvý, museli by žalovat jeho dědice. V úvahu přichází i žaloba na stát, a to v případě, že by se ukázalo, že selhaly úřady nebo policie.

Únorová střelba si vyžádala osm obětí

K neštěstí v Uherském Brodě došlo 24. března letošního roku. Třiašedesátiletý muž v tamní restauraci Družba začal střílet do lidí. Zabil celkem osm lidí ve věku od 27 do 66 let, sedm mužů a jednu ženu. Další žena byla zraněna, s prostřeleným hrudníkem skončila v uherskohradišťské nemocnici. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace, zadním východem uniklo z restaurace osm lidí včetně provozovatele podniku. Tři lidé zřejmě utekli i předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele. Útočník se po činu sám zastřelil.

Psychicky nemocná manželka střelce zůstává v péči lékařů v psychiatrické nemocnici v Kroměříži. Zásah policie v Uherském Brodě také stále prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.