Novou ústeckou primátorkou je Věra Nechybová

Novou primátorkou Ústí nad Labem zvolili zastupitelé Věru Nechybovou (ANO). Jejími náměstky budou Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů (UFO) a Pavel Dufek (ANO). Volbu nového vedení města podpořily opoziční ODS, ČSSD a KSČM. Zastupitelé těsně před tím odvolali celé vedení složené z hnutí ANO a PRO!Ústí, které město vedlo od loňských podzimních komunálních voleb. Ve funkci primátora skončil Josef Zikmund (ANO). Podle zastupitelů, kteří odvolání iniciovali, vedení města v podstatě nefungovalo.

Pro odvolání bývalého vedení města hlasovalo 19 z 37 zastupitelů. Z 12 zastupitelů ANO návrh podpořili čtyři členové, ruku pro zvedli i dva zastupitelé UFO, tři z ODS a po pěti z KSČM a ČSSD. Volbu nového vedení podpořil ještě jeden člen ANO, celkem tak získalo 20 hlasů. Do čela města poprvé v historii zvolili ženu - Věru Nechybovou (ANO). 

Volba nové primátorky byla tak nečekaná, že nebyl připraven ani tradiční řetěz nebo kytice. Přitom Věra Nechybová byla v ten okamžik zastupitelkou sotva dvě hodiny. Nastoupila po zastupiteli, který rezignoval. 

Nová primátorka po zvolení řekla, že byla velice zneklidněná situaci ve městě, bývalé koalici vytkla i špatnou komunikaci. Zaměřit se chce na finance a dotace. „Město je ohroženo mimořádně vysokými sankcemi za pochybení při čerpání dotací. Zároveň nás čeká nové programovací období a musíme být velmi dobře přichystaní. Dotace jsou v současné finanční kondici města jedinou množností, jak za relativně malé peníze zajistit velké investice,“ řekla.

Odvolané vedení kritizovala ODS, ČSSD i část ANO

Podle zastupitelů, kteří odvolání podpořili, vedení města v podstatě nefungovalo. „Opravdu došlo k tomu, že všechny problémy města se koncentrovaly pouze a jen na problém Činoherního studia a na různé, podle našeho názoru nerealistické vize. Problémy, které souvisí s běžným fungováním města, neřešilo,“ řekl předseda ústecké ODS Libor Turek.

image_660842
Zdroj: ČT24

Návrh na odvolání bývalého vedení města inicioval starosta obvodu Severní Terasa Pavel Dufek (ANO). „Ve městě se už dál nebudou vyhazovat peníze za nesmyslné architektonické a urbanistické studie, naopak se bude rozumně investovat do toho, co potřebují a mohou využívat v každodenním životě obyvatelé města,“ řekl Dufek.

Opoziční zastupitel Pavel Dlouhý (ČSSD) na adresu dosavadního vedení uvedl, že hovořilo o dobrém hospodaření a úsporách: „Ale přitom jste tady prošustrovali miliony,“ uvedl Pavel Dlouhý.

Odvolaný primátor: Je to porušení koaliční smlouvy

„To, co se tady děje, je pro mě nepřijatelné a neslušné. Je to neslušnost, navíc je to porušení koaliční smlouvy,“ řekl ještě před hlasováním primátor Josef Zikmund. Lídr PRO!Ústí Martin Hausenblas krok zastupitelů označil za zradu na voličích. „Se vší vážností říkám, že se město Ústí nad Labem řítí do velkého problému. Lidé, kteří půl roku nemluvili, podle mého názoru vstoupili do něčeho, což v komplexu nevnímají, protože nemají informace,“ řekl Martin Hausenblas. 

Bývalý náměstek primátora Martin Mata (ANO) označil postup svých stranických kolegů za projev moci. „U nich nejsou žádné důvody, žádné argumenty, není žádná diskuse, žádný dialog. Je to jenom projev moci, nic jiného to není,“ uvedl Martin Mata.

Koalice nebyla poslední měsíce jednotná

Bývalý předseda ústeckého ANO Pavel Štěpař, který byl členem vedení města, připustil, že spolupráce v koalici nefungovala. „Nebyli jsme schopni nastolit dialog s koaličním partnerem, a to je zásadní pochybení ANO,“ řekl Štěpař. 

Koalice se v posledních měsících potýkala s nejednotností a o sporech v hnutí ANO i v celé koalici se hovořilo už nejméně půl roku. Projevilo se to už na začátku roku při schvalování rozpočtu. Prošel návrh upravený podle požadavků opozice.

Politická strana PRO!Ústí vznikla loni kolem divadla Činoherák Ústí, po krizi mezi divadelníky a tehdejším vedením města. Strana skončila v komunálních volbách ve městě na druhém místě a spojila se do koalice s vítězným ANO. Komentátoři uváděli, že v komunálních volbách šlo hlavně o protestní volbu lidí. Uspěly totiž strany, které se v kampani vymezovaly proti dřívějšímu vedení města. 

Politolog Pavel Maškarinec z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem ve vysílání ČT24 označil za hlavní důvod, který vedl k odvolání stávající rady, rozštěpení ANO: „To se v Ústí rozdělilo na dvě části. V jedné byl primátor a další členové rady a ve druhé části byla část dalších zastupitelů a především členové městského výboru, kteří úplně nesouhlasili s tím, jak se Ústí vyvíjí dále,“ uvedl politolog Pavel Maškarinec. Ti si podle něj i stěžovali, že primátor a další členové rady s nimi nekomunikují, co se ve městě děje.

Ústí nad Labem teď vedou zástupci ANO a Ústeckého fóra občanů, primátorka dosud pracovala jako úřednice

Nově zvolené vedení opět tvoří zástupci ANO, spolu s nimi pak členové hnutí Ústeckého fóra občanů (UFO), které ve volbách získalo 6 % hlasů a má jen 2 zastupitele. Oba teď město skutečně povedou. Odštěpená část hnutí ANO ale s touto malou stranou nedá v zastupitelstvu většinu. Museli se tedy opřít o hlasy ČSSD, komunistů a ODS. 

image_660843
Zdroj: ČT24

Nová primátorka Věra Nechybová byla doposud úřednicí a specializovala se na dotace. Tvrdí, že město chce především stabilizovat. Ústí nad Labem bude muset zaplatit například vysoké sankce za dřívější chyby v evropských projektech. Věra Nechybová připustila, že před přijetím primátorského křesla váhala: „Je to velmi zodpovědná funkce. Jsem první ženou ve vedení tohoto města, ale myslím, že to je moje morální povinnost a musím do toho jít,“ konstatovala Věra Nechybová (ANO).

Věra Nechybová (1971)

  • Pochází z Klášterce nad Ohří.
  • Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze, obor veřejná správa, regionální rozvoj. 
  • 13 let působila v neziskové organizaci Fokus, kde se vypracovala z místa asistentky na pozici finanční manažerky; poslední více než tři roky pracovala na Městském úřadě v Lovosicích, kde se zabývala dotacemi a veřejnými zakázkami.

Hlasování napříč politickými stranami

Podle nové primátorky se žádná koaliční dohoda podepisovat nebude. „Bude podepsána dohoda o spolupráci s UFO, protože je to také hnutí a je nám programově nejblíž,“ doplnila Věra Nechybová. Při hlasování v zastupitelstvu bude nové vedení města hledat podle ní podporu napříč politickými stranami. „Stavíme to tak, že to bude nazváno smlouva o spolupráci na volební období. Program budeme stavět tak, aby se tam našly všechny strany a podporovaly ty body, se kterými budou souhlasit,“ uvedl náměstěk primátorky Jiří Madar.

Zastupitelé zasedání ve středu přerušili, znovu se sejdou v pondělí 29. června. Nové vedení města si chce detailně nastudovat materiály.

Na rozhodnutí zastupitelů jsou závislí divadelníci z Činoheráku Ústí

Zastupitelé měli ve středu hlasovat o 6 milionech korun pro Činoherní studio. Než k tomu ale došlo, koalice se rozpadla. Politický vývoj teď proto napjatě sleduje kromě dalších divadelníků i jevištní mistr Josef Kadeřábek, který v Činoherním studiu pracuje už 30 let. Dostal totiž výpověď, protože soubor má na výplaty jen do konce června. Josef Kadeřábek je podle svých slov poslední dobou neustále ve stresu a pod tlakem. Tereza Silernaglu, ředitelka spolku Činoherák Ústí, konstatovala, že zatím divadelníci vůbec nevědí, jak plánovat příští sezonu. Kulisák Josef Kadeřábek proto na zastupitelstvo v pondělí půjde znovu. Jestli soubor dostane dotaci, hned bude stáhnuta jeho výpověď. Jinak bude od úterý nezaměstnaný.

Ústí nad Labem má novou primátorku (zdroj: ČT24)