Při úrazech na Lipně záchranáři zasáhnou ze třech míst

Horní Planá - Od začátku prázdnin bude jihočeská záchranná služba vyjíždět k pacientům z nového stanoviště u Lipenské přehrady - v Horní Plané. Tato v pořadí 30. základna v regionu je přitom už třetí místo na Lipně, kde záchranáři budou působit. Oblíbená turistická destinace totiž přináší i vyšší počet úrazů, mimo jiné cyklistů.

Masivní nápor turistů znamená pro záchranáře plné ruce práce. V červnu a o prázdninách se ve srovnání s jarním obdobím počet jejich výjezdů k Lipenské přehradě zvyšuje o 40 procent. Například jen úrazy si podle mluvčí jihočeské záchranky Petry Kafkové loni v létě vyžádaly 540 zásahů. Starosta Horní Plané Jiří Hůlka (BEZP.) dodal, že u nich v oblasti jde hlavně o dopravní nehody cyklistů, ke kterým musí záchranáři vyrážet. 

Původně sanitky vyjížděly jen z Českého Krumlova. Teď už budou mít v bezprostředním okolí přehrady tři základny. Na té nejnovější - v Horní Plané - začnou působit 1. července. Další základny podél Lipna jsou Frymburk a Vyšší Brod. Ředitel jihočeského záchranné služby Marek Slabý doplnil, že v oblasti jihočeské části Šumavy je základna ještě ve Volarech: „Na tento pošumavský okruh pak navazuje základna v Modravě, kterou sice vybudoval Plzeňský kraj, ale šlo o náš popud,“ dodal ředitel.

Přehled výjezdovým míst Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje najdete ZDE.

Záchranáři v Horní Plané mohou k pacientům i doplout

Základna v Horní Plané bude mít posádku bez lékaře. „V sezoně budeme pracovat v nepřetržitém provozu a přes zimu ve dvanáctihodinovém režimu. Do budoucna ale předpokládáme, že zde natrvalo přejdeme na čtyřiadvacetihodinový režim,“ uvedl ředitel záchranné služby Marek Slabý. 

Záchranná služba v Horní Plané má k dispozici i plavidlo a přívoz.

Výjezdové místo v Horní Plané vzniklo v části domova důchodců. Jeho vybudování stálo asi tři miliony korun. „Jihočeský kraj vydá ročně na chod záchranné služby zhruba 270 milionů korun. Dnes financujeme už prakticky dvě třetiny veškerých nákladů a jen zbytek hradí stát,“ doplnila náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Město rozdělené přehradou a dojezdové časy

Specifikem Horní Plané je, že leží na obou březích Lipenské nádrže. „Když chceme k našim obyvatelům na druhý břeh jezera, jedeme minimálně 20 až 30 minut. Přiblížení záchranné služby do Horní Plané zkrátí dojezdovou dobu i k obyvatelům na pravý břeh,“ konstatoval starosta města Jiří Hůlka.

Starosta přitom doplnil, že Horní Planá má stejně velké území jako rakouský Linec: „Ale Linec má 200 000 obyvatel, my máme 2000 obyvatel. Ale jsme předěleni lipenským jezerem, a to je veliká bariéra,“ uzavřel Jiří Hůlka.

Výjezdů v turistické sezoně přibývá nejen u Lipenského jezera nebo na Šumavě, ale i v oblasti České Kanady nebo u Orlické přehrady. Právě kvůli turistickému ruchu a zkrácení dojezdových časů vybudovala jihočeská záchranná služba nové základny i v Kunžaku nebo na Třeboňsku. Na Orlické přehradě funguje o prázdninách už několik let vodní záchranná služba.

V budoucnu by záchranáři z Horní Plané měli vyjíždět i do nedalekého vojenského újezdu v Boleticích, který se také víc otevře veřejnosti.

Záchranná služba v budoucnosti počítá s vytvořením výjezdového místa ještě ve Lhenicích na Prachaticku. To je podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské poslední ne zcela ideálně pokrytá lokalita. Toto stanoviště by kraj chtěl otevřít během příštího roku.

Na Lipně je turistická sezona fakticky nepřetržitě

Radní Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) nezastírá, že nové stanoviště záchranky na Lipně vzniklo především kvůli cestovnímu ruchu - protože počet obyvatel v oblasti jen v létě několikanásobně roste. Magdalena Jiříková z Jihočeské centrály cestovního ruchu dodala konkrétní příklad - největší atrakci Lipenska, Stezku v korunách stromů, navštívilo loni během letního období zhruba 200 tisíc návštěvníků. „Pohyb turistů je tam enormní,“ dodala Magdalena Jiříková. Turistická sezona je navíc na Lipensku v podstatě nepřetržitá. Zimní plynule přechází do letní a naopak.

Nové projekty na Lipensku

Okolí největší vodní plochy v Česku se za posledních deset let razantně proměnilo. Z Lipna se stal rekreační areál pro celoroční využití. I teď tam vznikají další projekty:

  • Divoká voda - splavnění části Vltavy od Lipna k obci Loučovice.
  • Stezky pro cyklisty a in-line bruslaře - například krátký okruh s přívozem mezi Stožcem a Novou Pecí nebo takzvaná Polipenská cyklostezka spojující Frymburk s Lipnem nad Vltavou.

Příliv turistů přinesl na Lipensko i pracovní příležitosti 

Starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek (nez.) je ve funkci už 20 let. Za tu dobu vzrostl majetek obce z 23 na 480 milionů korun a vzniklo tam přes 700 nových pracovních míst. Starosta, který byl hostem pořadu Události v regionech, ale konstatoval, že růst Lipna nad Vltavou je ve srovnání s dalšími obcemi regionu bohužel výjimkou.

Zdeněk Zídek navíc připomněl, že ještě v 90. letech se zdálo, že ani jejich obec ekonomicky nepřežije - v okolí zaniklo 2200 pracovních míst. Podle starosty se pak ale ukázalo, že sázka na cestovní ruch byla správná. „Dnes máme díky cestovnímu ruchu 1000 pracovních míst zpět. Ale zdaleka ještě nejsme na konci cesty a veškerá ekonomika je velmi křehká,“ uvedl Zídek.

  • Lipno nad Vltavou ročně navštíví přes jeden milion lidí.
  • 420 000 lidí tam za rok přenocuje.

Starosta Lipna nad Vltavou dodal, že z boomu, který u nich vznikl, se snaží udělat trvalou tradici. Plánují proto další investice, rozvoj služeb a různých programů a akcí. 

Záchranná služba má nové stanoviště v Horní Plané (zdroj: ČT24)