Odpadkový koš se SIM kartou, lisem a solárním panelem

Solární panel, lis i online připojení. To všechno mají v sobě zabudované moderní odpadkové koše, které do svých ulic umístila Praha 1. Osm pronajatých chytrých košů bude radnice přes léto testovat. Pokud se osvědčí, chce do centra města umístit další.

Chytré odpadkové koše umí automaticky komunikovat s popeláři. Průběžně se tedy dá sledovat, jestli jsou plné nebo prázdné. Koš taky sám sleduje stav baterie. Ta se nabíjí ze solárního panelu na horní straně koše. Pro nabití přitom stačí jen 1 den v měsíci, kdy svítí slunce. 

Do koše se nedá přímo sáhnout, odpadky se vkládají do výklopné zásuvky. Z koše tedy není možné nic vyndávat, což se v historickém centru Prahy poměrně často děje. Kolem klasických košů se pak totiž hromadí nepořádek. Koš má taky oddělený prostor na cigarety, aby nehrozilo, že odpadky začnou hořet. 

Koš má uvnitř zabudovaný lis, díky kterému se do něj vejde víc odpadků než do koše obyčejného. Jak uvedl místostarosta Prahy 1 Richard Bureš (ODS), koš je před budovou radnice umístěn druhý týden a poprvé ho museli vysypávat až po 10 dnech. „Což je v porovnání s klasickými 2 vývozy starého koše poměr 20:1. Což si myslím, že je značná úspora,“ uvedl Richard Bureš (ODS).

Radnice vytipovala pro testování chytrých košů s lisem místa, kde se v současné době musí standardní odpadkové koše vyvážet až 5x denně, ale stejně to nestačí. Webová aplikace zabudovaná do koše ho současně chrání proti krádeži. Místostarosta Richard Bureš to přirovnal k vyhledávacímu zařízení umístěnému v autě. „Až si ho někdo bude chtít odvézt na chalupu, zcela jistě si pro něj přijedeme,“ konstatoval s úsměvem Richard Bureš (ODS).

Koše jsou zatím ve dvouměsíčním zkušebním provozu. O jejich budoucnosti se má rozhodnout v září. 

Praha 1 testuje chytré odpadkové koše (zdroj: ČT24)