Maskovaný střelec ohrožoval kamaráda z dětství: Hrávali jsme spolu fotbal

Brno - Střelec, který včera v lese u Žebětína z revolveru vypálil na projíždějící auto a pak přepadl večerku, brněnským kriminalistům stále uniká. V celé části Žebětín tak nadále platí zvýšená bezpečnostní opatření. O podezřelém Lukáši Minaříkovi, který tam bydlel, hovoří jeho známí jako o klidném mladíkovi. Stejně jako Petr Zaplatil, který ho včera potkal.

„Jel jsem si něco vyřídit a byla se mnou moje máma. Jak jsme sjížděli z okruhu, tak jsem před sebe pustil stříbrné auto, protože mělo přednost, a pak jsme jeli chvíli za ním,“ začal popisovat své setkání se střelcem v Žebětíně Petr Zaplatil. Uviděl ho, když projížděl lesem směrem na Žebětín.

„Viděl jsem, jak někdo vyšel z lesa. Nejdříve jsem si myslel, že je to turista, tak jsem zpomalil, abych jej nesrazil,“ pokračoval Zaplatil. Najednou si ale mladík stoupl před jeho auto a vytáhl zbraň. „Nevěděl jsem, co mám dělat. Byl jsem v šoku. Rychle jsme se ale skrčili pod palubní desku,“ vysvětlil. Pak zařadil vyšší rychlost a objel ho. „Asi deset metrů jsem nic neviděl, tak jsem byl rád, že jsem do ničeho nevrazil,“ dodal Zaplatil.

Za chvíli uviděl auto, kterému dával přednost. Řidič mu ukazoval, aby zastavil. „Šlápl jsem na brzdy a chtěl jsem se podívat, jestli se mu něco nestalo. Vtom jsem ale uviděl toho pachatele, jak k nám míří, tak jsem znovu sešlápnul plyn,“ popsal druhé setkání s útočníkem. Řidič stříbrného auta se vydal za nimi. „Chvíli se nás držel, ale pak jsme ho ztratili,“ řekl Zaplatil. Když mu volali pomoc, policie už byla na cestě.

Muže, který na něj mířil zbraní, kvůli maskování nepoznal. Dodal ale, že Lukáše Minaříka, který je ze střelby podezřelý, zná. „Hrávali jsme spolu v Žebětíně fotbal. Byl to můj kamarád, takže jsem z toho v šoku. Agresivní nebýval,“ uzavřel Zaplatil.

Auto, které jelo před nimi, skončilo - podle zdrojů ČT - s průstřelem bočního okénka a jeho řidič byl převezen do nemocnice. Sklo, které roztříštila střela, ho totiž zranilo v obličeji.

Policie zatím kvůli vyšetřování další informace nesděluje. I dnes ale policisté hlídali většinu základních škol v Žebětíně včetně jejich okolí a menší děti mohly domů jen s rodiči či prarodiči. „Starší žáci buď taky chodí za doprovodu rodičů, nebo mají pokyn jít rovnou cestou domů a nikde se nezdržovat,“ uvedla ředitelka Základní školy Žebětín Dagmar Šenbergerová.

Neměl prý finanční ani rodinné problémy

Podezřelý Lukáš Minařík, 21letý mladík, měl podle slov svých kamarádů a známých práci a nevědí o tom, že by měl finanční problémy nebo potíže v rodině. Nevlastnil řidičský ani zbrojní průkaz. A nijak výrazně se neprojevoval.

Podle informací České televize chodil na základní školu v brněnských Kohoutovicích. Ani tam jeho jméno nevyvolává výrazné vzpomínky. „Ta výjimečnost v něm na základní škole nebyla, že by se u něj projevovalo něco negativního tak výrazně, že by to vyčnívalo,“ popsala mladíka zástupkyně ředitele Základní školy Pavlovská Brno-Kohoutovice Eva Kašparová.

Živý vstup Barbory Měchurové (zdroj: ČT24)

Jednadvacetiletý mladík zaútočil včera po poledni

Útočník vystřelil na muže v autě v lese nad městskou částí Žebětín kolem jedné hodiny odpoledne. Mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Zuchová potvrdila, že
zdravotníci po poledni museli muže z auta ošetřit a převezli ho do nemocnice. „K rozsahu zranění, události ani dalším okolnostem případu se nebudeme vyjadřovat kvůli policejnímu vyšetřování,“ dodala mluvčí.

Popis střelce

"Pátráme po zhruba třicetiletém muži, který by měl mít asi 180 centimetrů. Je štíhlé postavy a na sobě by měl mít mikinu s kapucí, na zádech batoh a bíločerný šátek. Muž je ozbrojen krátkou střelnou zbraní," popsal útočníka mluvčí brněnské policie Pavel Šváb. Podle policie se ho lidé nemají snažit zadržet.

Kvůli bezpečnostním opatřením byla uzavřená cesta ze Žebětína na Ostrovačice. Na výjezdech z městské části pak policisté kontrolovali řidiče projíždějících aut. V okolí se pohybovali i ozbrojení policisté s automatickými puškami, kteří pátrali po útočníkovi. Spolu s nimi pročesávali okolí i psovodi a ze vzduchu jej kontroloval vrtulník. Starosta Žebětína Vít Beran (KDU-ČSL) také požádal městskou policii o zvýšení dohledu a zajistil, aby si děti z mateřských škol mohli rodiče vyzvednout až po předložení občanského průkazu.

Zřejmě ten samý muž přepadl v další brněnské části Bystrc obchod s potravinami. Prodavače tam ohrožoval krátkou střelnou zbraní a požadoval hotovost. Prodávající mu tak vydal asi čtyři tisíce korun.